130 let

Petr Záhrobský a Šárka Záhrobská (2006). | foto: Lidové noviny

Šárka lže, otec nás nepřetěžoval, tvrdí mladý Záhrobský

Sport
  •   18:25
PRAHA - Ke sporu mezi lyžařkou Šárkou Záhrobskou a jejím otcem se vyjádřil bratr bývalé mistryně světa ve slalomu Petr, který se jejich někdejšího společného trenéra zastal. Nesouhlasí s tvrzením své sestry, že ji otec v přípravě přetěžoval a ničil zdraví.

"Není pravda, že náš trénink neměl systém a že nás (otec) přetěžoval. Naopak, náš trénink byl vždy velmi všestranný a zahrnoval řadu vyrovnávacích cvičení. Procvičovali jsme i chodidla, aby tolik netrpěla v lyžařských botách, které nebyly na takové úrovni jako dnes," uvedl na svém webu Záhrobský mladší, kterému se otec po předloňském rozchodu s nejúspěšnější českou sjezdařkou začal věnovat naplno.

DÁLE K TÉMATU

"Nejpádnějšími důkazy o tom, že náš trénink nebyl špatný, jsou naše a zejména Šárčiny skvělé výsledky a fakt, že Šárka jako jedna z mála současných špičkových lyžařek prochází kariérou bez zranění," napsal třicetiletý lyžař v reakci na slova své mladší sestry ve čtvrtečním magazínu MF Dnes. V něm bronzová olympijská medailistka uvedla, že jí otcův trénink způsoboval zdravotní problémy, které s pomocí odborníků odstraňuje dodnes. Nedopřál jí prý odpočinek a její potíže ho nezajímaly.

Petr Záhrobský.

"Už odmala jsme byli oba pod dozorem lékařů a pravidelně jsme dvakrát do roka chodili na výkonnostní a funkční testy do sportovní laboratoře v Praze. Když táta viděl, že pro naši kondiční přípravu nemá dostatečné vědomosti, našel pro nás kondičního trenéra. Od roku 2001 nebo 2002 jsme oba začali mít k dispozici regenerační linku a byla to právě Šárka, která ji v prvních letech téměř nevyužívala, přestože jsem jí to doporučoval já, táta i kondiční trenér," oponuje jí bratr.

Záhrobská si rovněž stěžovala na to, že ji otec nutil už jako malou cvičit s těžkou činkou. "Šlo o dřevěnou činku, kterou jí táta vyrobil, aby mohla napodobovat moje posilování," tvrdí Záhrobský, který se na rozdíl od sestry nedokázal prosadit mezi elitu ve Světovém poháru, ale dvakrát se stal celkovým vítězem Evropského poháru v superobřím slalomu.

Petr Záhrobský.

"Posledních pět let je za kondiční přípravu Šárky zodpovědný někdo jiný a ne táta. Pokud byl její zdravotní stav v minulosti tak špatný, jak mohla být mezi nejlepšími na světě v kategorii žáků, juniorů i dospělých? Jak to, že o tom nikdy nikde nemluvila a přichází se svými obviněními až teď?" uvedl k vrcholícímu sporu v rodině Záhrobský. Popírá také, že Záhrobská vykala otci z donucení. "Tento zvyk vznikl kdysi dávno mezi mnou a tátou v dětské hře a Šárka se k tomu připojila. Když se jí to přestalo líbit, tak prostě s vykáním přestala. Já tátovi vykám dodnes, dobrovolně."

Záhrobský odmítá také podezření, že otec posílal dceři anonymní zprávy, v kterých jí nadával a vyhrožoval, z čehož ho podezřívá současný realizační tým lyžařky. Případný stalking začala vyšetřovat policie. "Je to absurdní i proto, že před čtyřmi roky, kdy je měl (od Záhrobského staršího) dostávat pan Bank, táta neměl počítač a neuměl pracovat s e-mailem," uvedl bratr trojnásobné medailistky z mistrovství světa.

Autor: ČTK