Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sastre vyhrál královskou etapu Tour

Sport

  19:11
PAŘÍŽ - Český cyklista Roman Kreuziger obsadil jedenácté místo v dnešní královské etapě Tour de France s cílem v alpském středisku Alpe d'Huez a v celkovém hodnocení se posunul na třináctou pozici. V cíli ztratil tři minuty a jedenáct sekund na vítězného Carlose Sastreho ze Španělska, který porazil nejbližší konkurenty o více než dvě minuty a ve čtvrtek se oblékne do žlutého trikotu pro lídra celkového pořadí.

Peloton v kopcích. foto: ČTK

Od začátku poslední alpské etapy byl hodně vidět slovenský cyklista Peter Velits, který po třech kilometrech ujel společně s Němcem Stefanem Schumacherem. Od toho se dokázal odpoutat a vyhrál horskou prémii nejvyšší kategorie na vrcholu Col de la Croix de Fer. Pak ho dostihli favorité a v závěrečném stoupání na Alpe d'Huez se Velits propadl dozadu.

Kreuziger během závěrečného stoupání ztratil kontakt se skupinou největších favoritů a dojel osamoceně na jedenácté pozici. V hodnocení cyklistů do 25 let se posunul na druhé místo před italského kolegu z týmu Liquigas Vincenza Nibaliho. V čele soutěže o bílý trikot je stále Andy Schleck z Lucemburska, který dnes skončil třetí, a před Kreuzigrem vede o minutu a 58 sekund. Nibali nabral na vítěze více než sedmnáctiminutovou ztrátu a ze hry vypadl.

Sastre zhruba dvanáct kilometrů před cílem zaútočil na žlutý trikot a postupně si vybudoval náskok, který proměnil ve vítězství o dvě minuty a tři sekundy před krajanem Samuelem Sánchezem. V celkovém pořadí má jezdec stáje CSC náskok minutu a 24 sekund před dosavadním lídrem Frankem Schleckem, za kterým jsou v rozmezí deseti sekund Rakušan Bernhard Kohl a Australan Cadel Evans.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...