Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Satoranský míří do Chicaga. S 225 miliony ročně se stane nejbohatším českým sportovcem

Sport

  14:30
Chicago - Tomáš Satoranský mění v NBA dres. Po třech sezonách ve Washingtonu odchází do Chicaga Bulls, kde podepsal tříletou smlouvu. Podle ESPN si za tři roky přijde na 30 milionů dolarů (673 milionů korun), což z něj dělá nejbohatšího českého sportovce v kolektivních sportech. Vydělá tak třikrát víc než dosud.

Tomáš Satoranský bude od příští sezony předvádět podobné kousky v Chicagu. foto: ČTK

V Chicagu, kde řádil v 90. letech legendární Michael Jordan, by měl dostat víc prostoru a času na palubovce než ve Washingtonu, což byl před podpisem jeho sen.

V Bulls totiž hledají prvního rozehrávače do základní sestavy a toto místo by právě mohl zaujmout 27letý český reprezentant.

Washington za něj obdržel dvě volby v draftu. Informaci uveřejnila jako první americká televizní stanice ESPN.

Jediný český basketbalista v NBA si díky novému angažmá výrazně finančně polepší. Dosavadní tříletá nováčkovská smlouva mu zaručovala celkem devět milionů dolarů.

V zámořské lize dosud odehrál 210 utkání v základní části a dalších 16 v play off. V uplynulém ročníku byl v 54 zápasech členem základní sestavy, na hřišti strávil přes 27 minut na zápas s průměry 8,9 bodu a 5 asistencí.

O českého rozehrávače po vydařené sezoně měly podle zámořských médií zájem Dallas, Indiana, Orlando, Boston, ale také jeho dosavadní klub Washington. 

Wizards mu předložili kvalifikační nabídku ve výši 3,9 milionu dolarů, takže se Satoranský stal chráněným volným hráčem a Washington měl možnost nabídky od jiných týmů dorovnat.

Zatímco ve Washingtonu pomohlo Satoranskému k větší porci zápasů dlouhodobé zranění Johna Walla, v Chicagu by měl mít snazší cestu k pozici prvního rozehrávače. 

Tomáš Satoranský (vlevo) dal v zápase celkem 16 bodů.
Český basketbalista Tomáš Satoranský sahal v NBA po svém druhém triple doublu.

Ve slavném týmu šestinásobných šampionů NBA, v jejichž dresu zářil v 90. letech minulého století Michael Jordan, se Satoranský setká i s nedávným spoluhráčem. V únoru z Washingtonu do Chicaga přestoupil křídelní hráč Otto Porter.

Odchovanec USK Praha stráví v NBA nejdelší dobu ze všech dosavadních českých basketbalistů. První Čech v zámořské soutěži Jiří Zídek a Jan Veselý v ní vydrželi tři sezony, Jiří Welsch hrál NBA čtyři roky.

Satoranský bral v uplynulé sezoně 3,129.187 dolarů a v Chicagu se stane nejlépe placeným českým basketbalistou v historii. 

Dosud nejvíce si vydělal Veselý v sezoně 2012/13 ve Washingtonu 3,340.920 dolarů. Welsch si přišel na nejvyšší výdělek v ročníku 2005/06 v Milwaukee (2,177.114) a Zídek v sezoně 1997/98 v Denveru (784.200).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!