Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Satoranský pokořil LeBrona Jamese. V novém českém rekordu pomohl k výhře nad Lakers

Sport

  8:28
Washington - Basketbalista Tomáš Satoranský vytvořil nový český rekord v počtu odehraných minut v utkání NBA a pomohl Washingtonu k překvapivé výhře 128:110 nad Los Angeles Lakers. Český reprezentant v neděli odehrál 45 minut a 37 vteřin, během nichž nasbíral 11 bodů, čtyři doskoky a pět asistencí. Pokořil tak 13 let staré maximum Jiřího Welsche, který tehdy v dresu Milwaukee odehrál 43 minut.

Tomáš Satoranský při obraně legendárního LeBrona Jamese. foto: Reuters

Wizards šli do utkání oslabení o čtyři hráče základní rotace, vedle zraněných Dwighta Howarda a Otty Portera chyběli ještě Kelly Oubre a Austin Rivers, jejichž přestup za Trevora Arizu do Phoenixu se dotahuje. Trenér Scott Brooks tak potřeboval hodně vytěžit základní sestavu a nejvíce Satoranského, kterého během hry stáhl na lavičku jen na dvě a půl minuty.

Satoranský svým maximem v sezoně pomohl Washingtonu k výhře nad Los Angeles

Jinak český reprezentant stále hrál a především pomáhal Jeffu Greenovi s velmi dobrou obranou LeBrona Jamese. Největší hvězda soutěže tentokrát dala jen 13 bodů, což bylo pro Jamese nejméně od letního příchodu do Lakers. Naopak v dresu Washingtonu zářil John Wall a 40 body a 14 asistencemi řídil první výhru svého týmu za posledních pět zápasů. Bradley Beal přidal 25 bodů, Green dal stejně jako nedávná posila Sam Dekker 20 bodů.

V souboji dvou nejlepších týmů sezony Toronto prohrálo v Denveru 86:95. Pro Raptors to byla druhá porážka za sebou a devátá celkově. Stále jsou v celkovém pořadí soutěže na prvním místě, ale Denver má při stejném počtu porážek o tři odehraná utkání méně. Hosté postrádali zraněné Kylea Lowryho, Freda VanVleeta, Pascala Siakamu a Jonase Valančiunase.

Basketbalista Tomáš Satoranský (31) vytvořil nový český rekord v počtu odehraných minut v utkání NBA

Brooklyn potvrdil dobrou formu a rozstřílel Atlantu 144:127. Šlo už o pátou výhru Nets v řadě, což se jim povedlo poprvé od jara 2015. D’Angelo Russell k tomu přispěl 32 body.

Philadelphia porazila Cleveland 128:105 i díky 22 bodům, 14 asistencím a 11 doskokům Bena Simmonse. Pro něj to byl třetí triple double v sezoně a patnáctý v kariéře.

Dallas přišel o šňůru 11 domácích vítězství a prohrál 113:120 se Sacramentem, když mu nepomohlo ani 28 bodů Luky Dončiče.

Autor: