130 let

Michael Schumacher | foto: ČTK

Schumacher je stále v kómatu, jeho naděje se pomalu tenčí

Sport
  •   6:00
GRENOBLE/PRAHA - Připomínkou toho, že tam leží nejúspěšnější jezdec historie formule 1, je jen už látkový transparent. Ten před nemocnicí v Grenoblu přeje „Schumimu“ a jeho rodině to nejlepší. Pryč jsou zástupy reportérů, byť sedminásobný mistr světa Michael Schumacher zůstává ve čtvrtém patře devítipatrové budovy. A bohužel už devátý týden čekají miliony fanoušků po celém světě i Schumacherovi nejbližší na dobré zprávy.

Stav pětačtyřicetiletého Němce se po vážné nehodě na lyžích totiž zřejmě příliš nemění. Stále zůstává v kómatu, oficiální kanály jen pořád opakují, že proces probouzení dál trvá. Jenže ten započal už na konci ledna a skeptici poukazují na to, že to je už příliš dlouhá doba.

Nepotvrzené zprávy navíc mluvily o tom, že Schumacherův život ohrozil zápal plic a že probouzení museli lékaři z nespecifikovaných důvodů před necelými dvěma týdny přerušit.

Čepice a vzkazy na podporu slavného pilota.

Všechny indicie tak bohužel naznačují, že naděje na kompletní vyléčení či alespoň na „kvalitní“ život v Schumacherově případě s přibývajícím časem v kómatu klesají. Největším problémem jsou krevní sraženiny na mozku, které jsou příliš hluboko. Lékaři je tak v prvních dnech po pádu hlavou na sjezdovku při operacích nedokázali odstranit.

„Pokud lékaři nehlásí dobré zprávy, protože prostě nejsou, tak to jsou velmi špatné zprávy,“ prohlásil koncem minulého týdne pro deník New York Times bývalý šéflékař formule 1 a uznávaný odborník Gary Hartstein.

Odpojení přístrojů?

„Je to už přes osm týdnů a není tu žádná známka probuzení. Mnoho lidí by v takovém případě uvažovalo o odpojení přístrojů,“ dodal americký anesteziolog.

Jiní lékaři nejsou tak pesimističtí. „Několik týdnů poté, co přestanete podávat léky, nelze s jistotou usuzovat, že je v trvalém vegetativním stavu,“ míní odborník na traumatická poranění mozku David K. Menon z Cambridgeské univerzity.

V neděli oznámili pořadatelé Velké ceny Bahrajnu, že po Schumacherovi pojmenují první zatáčku okruhu Sáchir. Německý pilot vyhrál v tamější poušti v roce 2004 premiérový závod. Bohužel i tohle se může tak trochu vykládat jako negativní signál. Podobné pocty se většinou jezdci dočkávají až posmrtně.

Autor: Vojtěch Gibiš