130 let

Michael Schumacher a Jean Todt. | foto: Reprofoto

Schumacher komunikuje jen očima, prozradila rodinná přítelkyně. O jeho stavu promluvil anonymně i chirurg

Sport
  •   16:09
Mallorka - Uplynulo téměř sedm let od děsivé nehody na lyžích, při níž utrpěl sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher vážná poranění mozku. Zdravotní stav legendárního německého pilota byl dlouho zahalen tmou, nyní ovšem promluvila bývalá manželka italského miliardáře Flavia Briatoreho Elisabetta Gregoraciová, která zná nejbližší členy rodiny osobně.

„Michael nemůže mluvit, komunikuje pouze očima. K jeho lůžku se dostanou jen tři lidé a já je znám,“ řekla v italské verzi reality show Big Brother Elisabetta Gregoraciová.

Čtyřicetiletá modelka poté ještě mluvila o současném místě, kde se Schumacher snaží zotavovat - na španělském ostrově Mallorka ve vile, která se upravila na soukromou nemocnici. Celý komplex koupila Schumacherova žena Corinna za přibližně 800 milionů korun od prezidenta Realu Madrid Florentina Péreze.

Michael a Ralf Schumacherové.
Mick Schumacher závodí v seriálu formule 2.

Další informace o stavu jedenapadesátiletého Němce poskytl jeden z chirurgů, jenž si nepřál být jmenován v dokumentu francouzské televize TMC. Ten prohlásil, že je Schumacher ve vegetativním stavu.

„Dýchá, bije mu srdce, je dokonce možné, že se dokáže posadit a s pomocí udělat dětské krůčky, ale to je pravděpodobně maximum. Jestli je šance, že ho uvidíme ve stavu jako před nehodou? Myslím, že ne. Je vzhůru, ale není schopen reagovat na podněty,“ dodal chirurg.

Schumacherův syn Mick okusí F1

Syn Michaela Schumachera Mick bude příští týden debutovat v královské automobilové třídě. Na Nürburgringu absolvuje jednadvacetiletý pilot páteční první trénink ve voze týmu Alfa Romeo. Stáj oznámila, že mladý Němec bude v dějišti jedenáctého dílu mistrovství světa řídit monopost stálého jezdce Antonia Giovinazziho.

Mick Schumacher závodí v seriálu formule 2.

„Jsem přešťastný, že tu šanci dostanu. A skutečnost, že moje první účast v soutěžním víkendu formule 1 bude před domácím publikem na Nürburgringu, je o to speciálnější,“ uvedl v prohlášení aktuální lídr seriálu formule 2.

Šanci dostane i stejně starý Brit Callum Ilott, jenž odjede tréninkové jízdy pro tým Haas. První a druhý jezdec aktuálního pořadí F2 jsou členy juniorské akademie Ferrari a italská automobilka dodává stájím Alfa Romeo a Haas motory. Další junior Ferrari Robert Švarcman z Ruska by měl dostat příležitost ve volném tréninku před prosincovým závěrečným závodem v Abú Zabí.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK