Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Schumacher se rozmyslel, do formule 1 se nevrátí

Sport

  9:54aktualizováno  11:16
STUTTGART - Michael Schumacher se nevrátí do formule 1. Sedminásobný mistr světa vzdal plánovaný návrat k Ferrari kvůli přetrvávajícím problémům s krkem, který si v únoru poranil při motocyklových závodech. Čtyřicetiletý Němec tak v kokpitu nenahradí zraněného Brazilce Felipeho Massu pro Velkou cenu Evropy ve Valencii, která se pojede 23. srpna.

Michael Schumacher foto: Reuters

"V pondělí večer jsem informoval prezidenta Ferrari Luku di Montezemola, že bohužel nebudu moci nahradit Felipeho," uvedl dnes Schumacher na svém oficiálním webu.

"Udělal jsem vše, co bylo v mých silách, abych byl připraven, ale k mé lítosti se to nepovedlo. Nepodařilo se najít způsob jak vyléčit můj krk, i když jsme vyzkoušeli všechny možné lékařské postupy," dodal jezdec, který ukončil kariéru v roce 2006.

Vítěz 91 závodů na konci července přislíbil, že nahradí Massu, jenž si při kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska poranil hlavu po střetu s pružinou ze soupeřova vozu, která mu prorazila helmu. Brazilského pilota nakonec ve Valencii nahradí Ital Luca Badoer, který je testovacím jezdcem stáje spolu s Markem Geném.

Osmatřicetiletý Badoer má na kontě již 49 závodů formule 1, v devadesátých letech jezdil za stáje Scuderia Italia, Minardi a Forti. Nikdy však nedosáhl na body. Za Ferrari mohl jet již v roce 1999, kdy si právě Schumacher zlomil nohu. Tehdy však dostal přednost Mika Salo. "Za svou tvrdou práci, kterou pro nás za deset let jako testovací jezdec odvedl, si zaslouží šanci," uvedl Di Montezemolo.

Šéfa stáje velmi mrzí, že se Schumacher nemůže vrátit. "Během posledních dnů ukázal velké úsilí a mimořádnou motivaci. Není pochyb, že by jeho návrat byl dobrý pro celou formuli 1. Za Ferrari a všechny naše příznivce mu chci poděkovat za oddanost stáji," dodal prezident Ferrari.

Schumacher po svém oznámení okamžitě začal s přípravou, aby se vrátil v co nejlepší formě. Přípravu mu však narušovala bolest krčních obratlů, které si pohmoždil v únoru během pádu při tréninku superbiků. "Následky zranění, kdy jsem měl zlomeninu v oblasti krku, jsou stále patrné. Krk mi nedovolí extrémní zátěž v kokpitu formule," citovala Schumachera agentura AP.

Fenomenální Němec, který patří k největším osobnostem historie formule jedna, neskrýval zklamání. "Mrzí mě to hodně. Je mi to líto i kvůli klukům z Ferrari a fanouškům, kteří mi drželi palce. Teď zas budu držet palce já týmu ve zbytku sezony. To je jediné, co mohu dělat," dodal Schumacher.

Autoři: ,