130 let

Michael Schumacher je dlouhodobě vášnivým lyžařem | foto: Reuters

Aktualizováno

Šampion Schumacher leží po nehodě na lyžích v kritickém stavu v kómatu

Sport
  •   14:43aktualizováno  30. prosince 0:43
GRENOBLE (Francie) - Zranění hlavy, které utrpěl Michael Schumacher při lyžování ve Francii, je vážné. Sedminásobný světový šampion formule 1 se ihned podrobil operaci a leží v kritickém stavu v kómatu v nemocnici v Grenoblu.

O zdravotním stavu slavného německého jezdce poprvé oficiálně informovala právě nemocnice v Grenoblu, jinak se objevovaly nepodložené zprávy zejména francouzských médií, podle nichž bývalý pilot stájí Jordan, Benetton, Ferrari a Mercedes krvácel do mozku. Údajně už za Schumacherem také přijela jeho manželka Corinna a dvě děti.

Michael Schumacher

Je sportovním fenoménem, ve formuli 1 vyhrál sedm titulů mistra světa. V letech 2002 a 2004 byl vyhlášen nejlepším sportovcem světa, vyhrál i cenu pro nejlepšího německého sportovce dvacátého století. Ačkoli nikdy nepatřil kvůli až matematicky přesnému chování a strohé povaze mezi jezdce, kteří fanatizovali davy fanoušků, ještě za své kariéry se stal legendou. Na sklonku roku 2009 ohlásil senzační návrat k závodění, ale mezi absolutní elitu už se nedostal. Definitivně skončil v F1 loni.

Schumacherovy rekordy v F1 
Tituly mistra světa:
7 (1994, 1995, 2000 - 2004)
Série titulů:5 (2000 - 2004)
Vítězství v závodě:91
Vítězství v jedné Grand Prix:8 (Francie)
Počet kol ve vedení závodu:4 741 (22 155 km)
Pole position:68
První řada na startu:115
Nejrychlejší kola:78
Body:1 566

Manažerka legendy formule 1 Sabine Kehmová odpoledne nehodu pouze potvrdila a dodala, že nebude poskytovat žádné informace.

Schumacher se v Méribelu, kde vlastní horskou chatu, zranil pět dnů před 45. narozeninami. "Při jízdě mimo upravenou sjezdovku podle svých slov narazil do skály. Měl helmu," poznamenal Christophe Gernignon-Lecomte, ředitel areálu v Méribelu. Vzápětí po nehodě se o Schumachera postarali dva příslušníci francouzské horské služby, kteří také povolali záchranný vrtulník.

Po nehodě, která se stala krátce po 11. hodině v blízkosti jedné z nejtěžších sjezdovek v lyžařském areálu, byl Schumacher při vědomí a komunikoval se záchranáři. "Byl v šoku, trochu otřesený, ale při vědomí. Zřejmě utrpěl otřes mozku, ale ne silný," domníval se ředitel areálu Gernignon-Lecomte s tím, že zdravotní péče se Schumacherovi dostalo za osm minut.

Bývalý šampion formule 1 se v osudnou chvíli nacházel se čtrnáctiletým synem mezi extrémně náročnými sjezdovkami La Biche a Mauduit, jež je pojmenována po bývalém francouzském lyžaři Georgesovi Mauduitovi.

Po transportu do nemocnice v Moutiers byl následně převezen do Grenoblu. Tam za ním dorazil z Paříže neurochirurg Gérard Saillant, který je Schumacherovým přítelem, ale zároveň také uznávaným specialistou na poranění mozku a páteře.

Saillant už slavného pilota F1 operoval po nehodě v Silverstonu v roce 1999, kdy Schumacher utrpěl zlomeninu lýtkové a holenní kosti, což byl dosud jeho nejtěžší úraz. Kromě toho má ale za sebou i několik havárií na motorce.

Schumacher měl vážnou něhodu na lyžích:

Autoři: Lidovky.cz, ČTK