Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Schumacher stáhl Alonsův náskok na 11 bodů

Sport

  16:14
HOCKENHEIM - Německý pilot Michael Schumacher s ferrari vyhrál domácí Velkou cenu na Hockenheimringu a po třetím triumfu za sebou stáhl náskok vedoucího Fernanda Alonsa na jedenáct bodů. Španělský mistr světa na renaultu dnes dojel pátý.

Michael Schumacher foto: AFP

Druhé místo ve dvanáctém závodě sezony MS formule 1 obsadil Schumacherův týmový kolega Felipe Massa z Brazílie, třetí byl Fin Kimi Räikkönen na mclarenu.

Sedminásobný mistr světa Schumacher tak díky pátému triumfu v sezoně a celkově 89. v kariéře opět zdramatizoval letošní šampionát, do jehož konce zbývá ještě šest závodů. Za týden se pokračuje na Hungaroringu v Budapešti. Druhý muž průběžného pořadí MS dosáhl na čtvrtý triumf na Hockenheimringu bez větších potíží, i když mu i po startu patřilo druhé místo, které si vybojoval v sobotní kvalifikaci. Nejrychlejší muž ze soboty Räikkönen totiž vydržel v čele jen devět kol, poté zajel poprvé do depa, a když kvůli mírným problémům s pravým zadním kolem zůstal u mechaniků přes patnáct sekund, začala se stáj McLaren-Mercedes loučit s vítězstvím.

Mezitím se bezchybně pracující dvojice Ferrari Schumacher, Massa vzdalovala soupeřům každým okruhem. Spolehlivá brazilská dvojka ani nemusela svému německému "šéfovi" příliš krýt záda, náskok vozů italské stáje před zbytkem pole se v určitých fázích vyšplhal až na půl minuty.

Alonso ani den po pětadvacátých narozeninách nepředváděl na Hockenheimringu výkon srovnatelný se svým německým pronásledovatelem v hodnocení MS. Mistr světa, jenž měl před dneškem náskok v čele seriálu 17 bodů, zajížděl mnohem pomalejší časy a nakonec byl rád, že po chybě v závěru udržel pátou příčku. Startoval ze sedmé pozice. Räikkönen jako jediný z elitních jezdců zvolil strategii tři zastávek v boxech a nakonec se udržel na stupních vítězů. Cílem projel 13 sekund po slavícím Schumacherovi, když ještě předtím stihl předjet Jensona Buttona s hondou, jenž přerušil sérii pěti závodů bez bodu.

Před dotírajícím Jarnem Trullim na toyotě ochránil svou týmovou jedničku Alonsa Giancarlo Fisichella a skončil šestý. Poslední bodovaná příčka patřila Rakušanovi Christianu Klienovi ze stáje RedBull. Vítězný Schumacher se možná představil na domácí půdě naposledy, neboť ještě nepotvrdil, zda bude v kariéře pokračovat i v příští sezoně.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!