Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Schumacher vyhrál další závod F1

Sport

  16:58
NÜRBUGRING - Michael Schumacher vyhrál dnešní Velkou cenu Evropy na okruhu Nürburgring a vybojoval v mistrovství světa vozů formule 1 druhé vítězství za sebou.

Michael Schumacher foto: PATRIK STOLLARZAFP

Schumacher potěšil na trati nedaleko svého bydliště v Kerpenu potěšil 121.000 příznivců v hledišti 86. triumfem v kariéře. Pilot stáje Ferrari nechal stejně jako před dvěma týdny v Imole za sebou úřadujícího šampiona Fernanda Alonsa ze Španělska s renaultem.

Třetí místo vybojoval Schumacherův týmový kolega Felipe Massa. Brazilec pomalu uzavírá šestou desítku startů a dnes poprvé v kariéře vystoupil na stupně vítězů. Rituál se šampaňským si vysloužil bezchybnou jízdou v závěru, kdy nejenže atakoval Alonsa, ale uhlídal za sebou i dotírajícího Kimiho Räikkönena z McLarenu.

Alonso letos už potřetí obsadil druhé místo, ale nadále zůstal v čele šampionátu. Jeho náskok před Schumacherem, který se mu dnes vyrovnal v počtu vítězství v sezoně, se snížil na třináct bodů.

Pátý závod seriálu rozhodly druhé zastávky v boxech po dvou třetinách šedesátikolového závodu. Jako první si při nich dojel pro nové pneumatiky a palivo do té doby vedoucí Alonso, zatímco Schumacher zůstal na trati o tři okruhy déle.

Povedla se mu v té době nejrychlejší kola závodu, a když potom navíc mechanici italského týmu odbavili jeho vůz o půldruhé sekundy rychleji, než trval Alonsův pitstop, vrátil se na trať daleko před soupeřem. Do té doby byli oba rivalové naprosto vyrovnaní a kroužili s nepatrným náskokem před Massou, takže pořadí na prvních třech místech bylo dlouho shodné jako při startu.

Schumacher se držel neustále v závěsu, jako kdyby od začátku vsadil až na druhou návštěvu u mechaniků. Při té první zajel rovněž do boxů až po Alonsovi, ale to hned v následujícím kole a bez viditelné snahy útočit. Ale poté, co se ve finále dostal do čela, nebyl už k zastavení a jeho náskok dosáhl až devíti sekund.

Alonso se naopak místo možného útoku musel koncentrovat na udržení druhého místa. Zezadu se totiž přibližoval Massa, na kterého zase tlačil Räikkönen. Nikdo ale neudělal chybu, takže se příležitost k předjetí nenaskytla. Zbývající bodovaná místa obsadili Rubens Barrichello s hondou, Alonsův týmový kolega Giancarlo Fisichella, podruhé v kariéře Nico Rosberg ve williamsu a bývalý mistr světa Jacques Villeneuve s BMW. Příští závod se uskuteční už za týden v Barceloně.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.