Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Schumacher ovládl kvalifikaci Monaka, odstartuje ale jako 6.

Sport

  16:13
MONTE CARLO - Michael Schumacher překvapivě vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Monaka formule 1, ale vzhledem k jeho trestu z minulého závodu pojede z pole position Australan Mark Webber. Pilot týmu Red Bull byl dnes sice o osm setin pomalejší, ale německý jezdec Mercedesu bude pykat ztrátou pěti míst na startu za způsobení kolize s Brunem Sennou v předchozím závodě ve Španělsku.

Michael Schumacher foto: Reuters

Kvalifikace na VC Monaka

1. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:14,301, 2. Webber (Austr./Red Bull) 1:14,381, 3. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:14,448, 4. Hamilton (Brit./McLaren) 1:14,583, 5. Grosjean (Fr./Lotus) 1:14,639, 6. Alonso (Šp./Ferrari) 1:14,948, 7. Massa (Braz./Ferrari) 1:15,049, 8. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:15,199, 9. Maldonado (Ven./Williams) 1:15,245, 10. Vettel (Něm./Red Bull) bez času.

Michael Schumacher se kvůli způsobení nehody v předchozím závodě posune na startu o pět míst z prvního na šesté, Pastor Maldonado se kvůli způsobení nehody v třetím tréninku posune na startu o deset míst z devátého na devatenácté.

Webber má v úzkých uličkách Monte Carla, které prakticky neskýtají možnost předjíždění, skvělou šanci stát se v šestém závodě sezony šestým vítězem, což se dosud nikdy nestalo. Vedle bezchybné jízdy pro něj bude klíčové uhájit první místo po startu, při kterém bude vedle něj v první řadě stát Schumacherův týmový kolega a krajan Nico Rosberg.

Druhou linii na roštu obsadí Lewis Hamilton z McLarenu a Romain Grosjean z Lotusu. Schumacherovi první kvalifikační triumf od návratu do formule 1 v roce 2010 stačil jen na šesté místo, v třetí řadě s ním bude stát Fernando Alonso z Ferrari.

Z pěti letošních vítězů neprošel do finálové fáze kvalifikace Jenson Button z McLarenu, příliš výhodnou pozici si nezajistil ani mistr světa a lídr pořadí Sebastian Vettel v red bullu, který vyrazí z devátého místa. Zajel sice až desátý čas, ale devátý Pastor Maldonado, překvapivý vítěz minulého závodu v Barceloně, dostal trest v podobě ztráty deseti míst na startu kvůli nehodě se Sergiem Pérezem, kterou způsobil na závěr dopoledního tréninku.

Autoři: ,