Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Seattle po drtivé výhře nad Denverem poprvé ovládl Super Bowl

Sport

  7:22
EAST RUTHERFORD - Hráči Seattlu Seahawks poprvé v historii vyhráli Super Bowl neboli finále ligy amerického fotbalu NFL. V boji o trofej Vince Lombardiho porazili Denver Broncos jednoznačně 43:8. Zářila především jejich obrana přezdívaná "Legie zkázy", která tři čtvrtiny zcela vymazala nejlepší útok soutěže vedený hvězdným quarterbackem Peytonem Manningem. Výsledkem je třetí nejvyšší výhra v historii Super Bowlu a nejvyšší od roku 1990.

Super Bowl foto: Reuters

V zápasových předpokladech se očekávalo, že právě Manning bude schopný si poradit s nejlepší obranou NFL v podání Seattlu, ale opak byl pravdou. Denver chyboval už při první rozehrávce zápasu a po 12 vteřinách daroval soupeři 2 body za přilehnutí míče ve vlastním bodovacím území. Šlo o vůbec nejrychlejší body v historii Super Bowlu.

Útok Denveru se celou první čtvrtinu vůbec nedostal do hry, naopak když Seattle ve druhé čtvrtině zaznamenal dva touchdowny, druhý po zachycení chybné přihrávce Manninga a 63 metrů dlouhém běhu Malcolma Smitha, bylo o vítězi jasno. Smith za svůj obranný výkon získal cenu pro nejužitečnějšího hráče zápasu.

Navíc hned v úvodu druhé půle Percy Harvin přeběhl po výkopu s míčem celé hřiště a zvýšil už na 28:0, čímž definitivně zlomil odpor soupeře.

ČTĚTE VÍCE

Denver a Manning se probrali až v závěru třetí čtvrtiny, kdy se dočkali alespoň čestného touchdownu, ale na výsledku to už nic nezměnilo a Seattle si bez problémů pohlídal výhru o 35 bodů. Větší rozdíl mezi finálovými soupeři byl jen v roce 1990 (45 bodů) a 1986 (36 bodů).

Hvězdného Manninga zcela zastínil teprve pětadvacetiletý rozehrávač Seattlu Russell Wilson, který se stal třetím nejmladším quarterbackem v historii, který dovedl tým k triumfu v Super Bowlu. Potvrdil tak roli vycházející hvězdy, když měl do NFL nejlepší start ze všech rozehrávačů v dějinách soutěže.

Super Bowl, finále ligy amerického fotbalu NFL

Seattle Seahawks - Denver Broncos 43:8 (8:0, 14:0, 14:8, 7:0).

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...