Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Šebrle bude teď hlavně odpočívat

Sport

  8:59
NYMBURK - Na olympijských hrách bude desetibojař Roman Šebrle jediným českým obhájcem zlata z Atén, ale v Pekingu nebude favoritem. Jeho letošní přípravu několikrát narušilo zranění a sám světový rekordman ví, že každá medaile bude "zlatá".

Šebrle musí ještě dřít. foto: ČTK

 proto, aby uzdravil svaly, bude do olympijského desetiboje závodit už jen v hodu diskem a vrhu koulí, vyvaruje se i tréninku rychlosti. To nechá až na Peking, týden před soutěží. Tam uvidí, jestli má na to, aby bojoval o cenný kov. Na ten prý bude třeba výkon nad 8700 bodů.

V halové sezoně si natrhl stehenní sval poprvé, na soustředění na jaře v Africe podruhé. Minulý týden ho navíc začaly trápit křeče. "Tomu se dalo předejít, měl jsem být na sebe opatrnější," připustil v rozhovoru s Šebrle. Trénuje, dokonce běhá rychle, ale maximálního úsilí se chce vyvarovat. "Aby se ten sval, ať mu bylo cokoliv, pořádně uzdravil," vysvětlil a upozornil, že žádné bolesti už necítí.

Na závodech v Táboře a Bílině si přesto vyzkouší pouze kouli a disk, tradiční dálku a překážky vynechá. To pro něj bude před velkým závodem novinka. "Američané také nestartují před olympiádou, uvidíme," mávl rukou nad tím, že nebude "rozzávoděný". Až týden před desetibojem půjde ostrý tréninkový test. "Může to být dobré, uvidíme. Ale jsem sám zvědav. Teď budu šetřit energii, aspoň budu na olympijský závod víc nadržený," řekl. Do té doby bude trénovat jen lehce, odpočívat a ladit formu.

Jeho role se změnila. Zatímco v posledních letech byl Šebrle vždy medailovou jistotou, letos bude útočit ze zadních pozic. "Mně to je úplně jedno," nedělal si starosti. "Já vím, jak na tom jsem, a já vím, jak se sezona vyvíjela. Manko jsem dohnal," upozornil.

Přestože se letos potýká se zraněními častěji než kdy jindy, nebere to jako problém. "Zranění mívám pravidelně, jen se to třeba nedostane ven (na veřejnost)," řekl. I tak si ale sypal popel na hlavu. "Po tom prvním zranění jsem začal moc brzy," připustil, že natržený sval z halového MS ve Valencii pořádně nedoléčil. "Byl jsem z loňské sezony i v zimě zadřený, tím to vyvrcholilo," vrátil se k soustředění v Africe.

Je mu třiatřicet let, přesto si Šebrle nemyslí, že je jeho tělo už opotřebované. "Zatím to tak necítím. Jen musím omezit rychlostní tréninky, když budu cítit namožené svaly," vysvětlil, proč ho od minulého týdne trápí křeče v lehce nataženém svalu. Bude se v příštích sezonách proto víc řídit svými pocity. "Ale pořád mi stojí za to riskovat tréninkem na hraně, když vím, že mohu bojovat o medaile," řekl. Regeneraci prý už víc věnovat nemůže. "Věnuju se jí tolik, že se radši půjdu vykoupat s dětmi," řekl.

V Číně nikdy nebyl, ale protože je desetiboj v závěru olympiády, asi se nedostane na větší výlet. "Ale chci se podívat do Zakázaného města a mezi normální lidi," plánoval. K problému 'lidská práva' se zatím vyjadřuje opatrně. "Já je dodržuju," vtipkoval. "Já jedu závodit, s politikou to nemá nic společného. Ale jsem pro dlouhodobou agitaci než vytáhnout vlajku jen na olympiádě. Udělám si vlastní úsudek až tam," dodal vážně.

Každopádně po olympiádě hodlá dvě další sezony "vypustit", dát tělu možnost regenerovat a odpočinout si. "Ne, že bych je úplně vypustil, ale budu trénovat míň," měl jasno. Přestože už dosáhl všeho, s motivací nemá problém. I proto se chce rozloučit s kariérou až na olympiádě v Londýně za čtyři roky, kdy mu bude 37 let. "A když z Pekingu nepřivezu medaili, bude mít olympiáda 2012 pro mne úplně jiný rozměr," naznačil, že ještě minimálně jednu olympijskou medaili rozhodně chce.

Autor: