Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Šebrle: Do Finska už v životě nepojedu

Sport

  11:36
PRAHA - Ani nevytáhl medaili. Při předčasném návratu z Helsinek do Prahy čišelo v sobotu večer ze stříbrného desetibojaře z letošního mistrovství světa Romana Šebrleho ohromné zklamání a rozčarování.

Roman Šebrle

Důvodem Šebrleho špatné nálady bylo podezření, které v pátek namířil proti němu a Tomáši Dvořákovi finský tisk. Mezinárodní atletická federace (IAAF) sice nakonec nepříjemnou kauzu týkající injekční aplikace glukózy před poslední desetibojařskou disciplínou smetla ze stolu, ale zatrpklost ve světovém rekordmanovi a olympijském vítězi zůstala. Dokonce vážně uvažuje o ukončení sezony.

LN Proč jste nezůstal v Helsinkách až do neděle?
Ví se o mně, že na šampionátech zůstávám vždycky do konce programu, protože si chci v klidu po své disciplíně užít závody. Ale já v pátek nešel ani na stadion, posedával jsem na pokoji a sledoval atletiku v televizi. Nebylo mi právě do smíchu. Jsem z toho dost hotovej a radši už budu doma s rodinou. Proti pravidlům jsem se nikdy neprovinil, nikdy jsem neužil nic, co by jakkoliv souviselo s dopingem. A kvůli chybě, která nebyla evidentně moje, jsem se dostal do podezření. Já tam přijel závodit, a ne hlídat, co se smí nebo nesmí. Na to tam jsou zase jiný lidi.

LN Viníte tedy lékaře českého týmu, že vám píchnul osudnou injekci?
Ale neviním. Já ani nevím, jestli je to jeho chyba. Stejně jako já věřím trenérovi, tak věřím i oficiálnímu doktorovi a vedení výpravy. Když mi bylo během závodu špatně, tak jsem se třikrát ptal, jestli je injekce v rámci pravidel, a byl jsem ubezpečený, že je to za určitých podmínek v pořádku a že to při hypoglykemii dělají všichni. Třeba to není ani doktorova vina. Neměl jsem proč nevěřit odpovědné osobě. Ale já sám před sebou mám čisté svědomí. Mluví za mě čtyřicet negativních dopingových testů ročně, ale pak přijde něčí pochybení a kvůli blbosti vznikne stín nad mým výkonem. Ostatně, nic se v mých vzorcích moči a krve nenašlo ani po helsinském desetiboji.

LN Považujete celou nešťastnou aféru s injekcí za chybu české výpravy?
Určitě měli mít lépe zjištěno, že se to nemůže udělat tak, jak se to nakonec provedlo. Jestli se to může, nevím ani teď, protože ta pravidla se asi vykládají všelijak. Ať se ale vyšetří, čí to byla chyba a ať za to někdo pyká. Moje pomýlení to ale určitě nebylo. Pokud budu mít všechnu odpovědnost na sobě a všechno si budu muset sám ohlídat, tak vlastně nepotřebuju na mistrovství světa žádný doprovod. To se mnou nemusí jezdit ani jeden bafuňář...

LN Bylo pro vás páteční ráno, když jste se dozvěděl o nařčení z porušení pravidel, nejtěžší den vaší atletické kariéry?
Já jsem z toho úplně v pr.... Chce se mi brečet a přemýšlím, že se vykašlu na zbytek sezony. Nemám vůbec náladu jít na trénink a myslet na další závody. Připadám si, jako by mě obvinili za vraždu, kterou jsem neudělal.

LN Dá se vzít z tohoto případu nějaké poučení do budoucnosti?
Jo, určitě. Napište si tam, že si už nikdy nenechám nic píchnout... Před patnáctkou mi bylo špatně, nevím, jestli to byla ta hypoglykemie. Kdybych běžel bez injekce, tak by mi bylo blbě asi ještě víc, ale doběhnul bych to a za cílem bych se pozvracel. To není po těžkých závodech nic neobvyklého. Já jsem si nepotřeboval zvýšit výkon, lepší ani horší jsem prakticky skončit nemohl.

LN V zákulisí případu je údajně snaha dosáhnout vaší diskvalifikace, aby se na lepší místa dostali závodníci z Německa a z Finska...
Určitě je to jen kvůli Niklausovi, který by šel na třetí místo, a Ojaniemimu, který by se posunul do osmičky. Pro mě je to tragédie, ale od soupeřů jsem se dočkal podpory a někteří dokonce přiznali, že jim taky píchli glukózu. Nepovím, o koho šlo, protože to se nedělá, ale dva mi to řekli.

LN Jsou tedy injekce glukózy při desetiboji obvyklé?
Jsou vidět nejen injekce, ale i infúze. Já si teď ale připadám jako kretén, protože když na mě přijde nějaký běžný zdravotní problém, tak se bojím vzít normální prášek, aby mi komisaři při zkoušce něco nenašli. No a teď mám škraloup, který jen tak neodpářu.

LN Proč máte obavy, nic vám nebylo prokázáno?
Ono to ale chodí jinak. Fandové si řeknou - Šebrle? Jo, to je ten, co dostal v Helsinkách injekci. Kdoví, jak to s ním vlastně je...

LN Na helsinský šampionát budete asi vzpomínat dost rozpačitě...
Do Finska už v životě nepojedu... Doufám, že teď když budu s manželkou Evou a malým Štěpánem, tak mě to snad přejde.

Autor: