Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Šebrle je na HMS v Dauhá po prvním dnu čtvrtý a myslí na medali

Sport

  17:35aktualizováno  18:20
DAUHÁ - Sedmibojař Roman Šebrle skočil na HMS do výšky 209 cm a nadále bojuje o medaili. Na bronz ztrácí ze čtvrté pozice po prvním dnu pouze 12 bodů.

Roman Šebrle foto: Dominic EbenbichlerReuters

Závod v Kataru je nebývale vyrovnaný, nikdo z adeptů na cenný kov se nevyvaroval výpadku. Po čtyřech disciplínách vede Američan Bryan Clay, který pokazil dálku a má se ziskem 3549 bodů náskok na druhého Alexeje Drozdova jediný bod. Rus se zaskvěl osobním rekordem v kouli a o vítězství bojuje trochu nečekaně.

Stupně vítězů drží na bronzové pozici Olexej Kasjanov z Ukrajiny, jenž ztrácí na Drozdova 71 bodů. Za Šebrlem je pátý Trey Hardee, který má na českého reprezentanta manko 15 bodů. Do hry o přední pozice se dostal zpět po žalostné kouli také Bělorus Andrej Kravčenko, který se zaskvěl výkonem 218 cm ve výšce.

Šebrle byl na šedesátce pomalý, ale od té doby předváděl solidní výkony na to, že měl v lednu svalové zranění. V dálce, kouli i výšce předvedl druhý nejlepší výkon ve startovním poli. V průběžných propočtech bývalý dvojnásobný halový šampion útočí stále na výkon kolem 6050 bodů.

"Jsem naprosto spokojený. Závodím v pohodě. Vím, že medaile bude vysoko, ale já pro ni nejel, takže se akorát snažím být co nejvýš," komentoval závod pro stránky atletického svazu.

"Koule výborná, i když druhý přešlápnutý pokus byl asi delší, výška byla maximem," vysvětlil, proč na 212 cm skákal jen jednou. "Měl jsem problém, na rozběhu mi v cestě ležely dva kabely a ještě nějaké plechové krytí," uvedl Šebrle.

V závodě už pokračuje jen sedm vícebojařů, neboť Rus Alexandr Pogorelov si při úvodním sprintu poranil sval. Také Šebrleho v letošní sezoně přibrzdilo lednové svalové zranění.

Autor: