Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Šebrle je opět zraněn

Sport

  14:47
PRAHA - Desetibojař Roman Šebrle je opět zraněný, letos už podruhé. Zatímco na halovém mistrovství světa ve Valencii si s natrženým svalem nedělal velkou hlavu, tentokrát už je kvůli podobnému zranění jeho příprava na olympijské hry do Pekingu narušena víc. V každém případě nebude světový rekordman startovat na tradičním mítinku v Götzisu na konci května, otazník visí také nad jeho účastí v polovině června v Kladně.

Romana Šebrleho trápí zranění. foto: Lidové noviny

Ve Valencii si Šebrle poškodil zadní stehenní sval při běhu na 60 metrů překážek a vyšetření odhalilo několik milimetrů dlouhou trhlinu. Nové zranění je na stejné, odrazové noze blízko předchozímu poškození a má podobný charakter, i když vyšetření na magnetické rezonanci údajně ukázalo, že je menšího rozsahu.

Šebrle odjel na soustředění do Jihoafrické republiky 2. dubna a měl se vrátit tento týden v pondělí. Doma je však už týden, poté co se zranil opět při tréninku překážek 18. dubna, bez jednoho dne šest týdnů po nuceném odstoupení ze závodu ve Valencii. Přitom právě měsíc a půl je podle lékaře Petra Sikory doba potřebná k absolutnímu zacelení rány. "Jenže Šéba už dva týdny před tím trénoval naplno, to zranění jsme neřešili," řekl kouč Dalibor Kupka.

Zranění může mít souvislost s problémem ve Valencii, ale také nemusí. "Tři týdny měl volno, pak týden klusal. O noze nevěděl," řekl Kupka. Šebrle už před odjezdem do Afriky na začátku dubna tvrdil, že je úplně v pořádku. "Běhal v Africe ostré šedesátky, dělal starty," potvrdil Kupka, že předchozí zranění přípravu neovlivňovalo.

Mistra světa a olympijského vítěze může utěšit skutečnost, že zřejmě nebude muset splnit limit 8000 bodů, aby mohl startovat v Pekingu. Kritérium mezinárodní federace IAAF totiž splnil loni a od národního svazu by zřejmě dostal výjimku. "Myslím, že bychom ve spolupráci v Českým olympijským výborem k tomu kroku sáhli," řekl ČTK ředitel Českého atletického svazu František Fojt. "Nebudeme se snažit závodit v Kladně za každou cenu," prohlásil Kupka.

Příprava na olympiádu je nyní každopádně vážně narušena. Šebrle přijde o další týdny důležitých tréninků v roce, v němž podle svých slov může pomýšlet na olympijskou medaili naposledy. "Už to zranění z haly byla trochu brzda, teď je to trochu větší problém," přiznal Kupka. "Musí se znova čekat. Vůbec nevím, jak dlouho," dodal. Šebrleho čeká za necelé tři týdny kontrolní magnetická rezonance, v případě absolutního zacelení rány začne opět trénovat. "Jinak ne, není radno riskovat," prohlásil trenér Kupka. Po zranění ve Valencii přitom desetibojař na kontrolní vyšetření nešel.

Autor: