Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Helcelet je po prvním dni pátý, Šebrle šestý

Sport

  11:31aktualizováno  20:05
HELSINKY - Jako na houpačce se mohli dnes cítit na mistrovství Evropy v Helsinkách čeští desetibojaři. Po prvním dnu je nahoře Roman Šebrle, dole naopak Adam Sebastian Helcelet, byť v průběžném pořadí je jejich pořadí obrácené. Bývalý světový rekordman ztrácí sice dva body, ale povedly se mu běhy, má psychicky navrch a druhý den umí lépe. Naopak pokud nebude mít Helcelet skvostný čtvrtek, může nejspíš zapomenout na účast na olympijských hrách.

Roman Šebrle foto: Reuters

Šebrle předvedl nejlepší stovku za poslední dva roky (11,19) a čtyřstovku dokonce tak rychle neběžel poslední tři sezony (49,87). "Běhy byly výborné, asi jsem byl po dlouhé době zase pořádně rozcvičený, protože jsem se cítil opravdu výborně," radoval se. "Ta čtvrtka mi jela až do konce, kdybych začal trochu dřív finišovat, tak to mohlo být ještě lepší. Ale sláva, už jsem nečekal, že bych někdy mohl zaběhnout takový čas," radoval se.

Dole ale byl při skocích. Do dálky si věřil na lepší výkon než 743 cm, ve skoku vysokém rovněž, byť tam se na jeho výkonu 200 cm podepsala i dešťová přeháňka. "Na dálce jsem potřeboval zabrat, ale vítr to úplně znehodnotil, netrefil jsem se ani do jednoho skoku. A výšku jsem skákal blbě, navíc pršelo," litoval.

ČTĚTE TAKÉ

Po výšce to nevypadalo, ale po prvním dnu má Šebrle nakonec o 24 bodů více než při letošním desetiboji v Kladně. Tam získal nakonec 8097 bodů, ale v Helsinkách má zjevně lepší formu. Limit A na OH 8200 bodů by mohl padnout.

A zhruba tam někde podle papírových předpokladů bude viset i medaile. "Ostatní jedou docela špatně, takže zítra budu bojovat. Hlavně o limit a pokud to půjde ještě výš, tak samozřejmě co nejvýš," plánoval.

Helcelet dostal dvakrát během prvního dne desetiboje pořádný políček. Nejprve zachraňoval velkou patálii ve třetím pokusu vrhu koulí, v němž zaostal za svými možnostmi zhruba o metr, podruhé se svého výkonu vyděsil v závěrečném běhu na 400 metrů. "Měl jsem běžet o dvě sekundy rychleji. Vůbec nejsem spokojený. Ta čtyřstovka mi pokazila celý den. Vyhnil jsem a vůbec to nechápu. Asi to mám v hlavě," láteřil Helcelet.

Na to, že při startu úvodní stovky zakopl, předvedl ještě prý dobrý výkon (10,96). Do dálky na větrné podmínky skočil dobře (730), výkon ve skoku vysokém trochu ovlivnil déšť (203). "Ta koule mi srazila hřebínek," prohlásil Helcelet. Boj o olympiádu ale nevzdává. "Jsme v půlce, nebudu dělat závěry. Snad budu zítra nový člověk, musím to zvládnout hlavně hlavou. Tady jsou to pro mě velké zkušenosti," dodal dvacetiletý talent.

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...