130 let

Roman Šebrle jako golfista. | foto: ČTK

Šebrle lituje urážky golfistů. Zpackal to, zlobí se jejich šéf

Sport
  •   7:00
MLADÁ BOLESLAV - Postih, zatím neznámo jaký, hrozí Romanu Šebrlemu za to, že v minulém týdnu opustil rozehrané mezinárodní mistrovství republiky na rány v Mladé Boleslavi a odjel do Mstětic na profesionální turnaj Czech PGA. "Dostali jsme dva podněty a disciplinární komise je musí řešit. Pan Šebrle, byť to snad ani nebyla jeho chyba, porušil etická pravidla," říká prezident České golfové federace Zdeněk Kodejš.

Olympijský vítěz, mistr světa a bývalý světový rekordman v desetiboji zahrál v Mladé Boleslavi velmi dobře druhé kolo a postoupil do finálových kol, poté ale ze šampionátu odjel. Na webu golf.cz se potom ve zpravodajství z Mladé Boleslavi objevila poznámka, že Šebrle "plivl do tváře všem účastníkům".

Šebrle: Chtěl jsem hrát s nejlepšími

"Namísto něj mohl hrát ve finálových kolech někdo jiný. Pan Libecajt, předseda STK, jej upozorňoval, že není dobře, když odjede. A že by to měl přehodnotit. Zřejmě to ale nečinil dostatečně důrazně," myslí si Kodejš.

"Ano, pan Libecajt mi to říkal. Odpověděl jsem, že jsem rozhodnutý," reaguje Šebrle. "Jistě, měl jsem to v Mladé Boleslavi solidně rozehrané, ale v průběhu turnaje mi volali, že pro mě mají místo v profesionálním turnaji Czech PGA ve Mstěticích. A pro mě je priorita hrát s těmi nejlepšími," vysvětluje Šebrle.

ČTĚTE K TÉMATU

Podle Kodejše Šebrle porušil etická golfová pravidla, která je obvyklé dodržovat. "Snažíme se golfisty vychovávat, to znamená dodržovat psaná i nepsaná pravidla. A pak se najednou objeví někdo, kdo je dodržovat nemusí? Starší golfisté mě upozorňují - cožpak v atletice mohl Šebrle opustit jeden "rozehraný" desetiboj a nazítří absolvovat jiný? Jeho rozhodnutí nebylo šťastné, zpackal to," chmuří se šéf federace.

"Snad to ani nebyla jeho chyba, protože je v golfu pořád novou tváří, ale lidí z jeho golfového okolí. Tedy z Golf Clubu Karlštejn. Ti mu měli vysvětlit, že v našem sportu se někdo takhle chovat nemůže. Kolem golfu se točím čtyřicet let, ale tohle jsem nezažil. Něco jiného je, když se odhlásíte ze zdravotních důvodů, dělá to i Tiger Woods," říká Kodejš.

Golf není atletika

To ale Šebrle odmítá. "To se mám vymluvit na nemoc a druhý den budu figurovat ve Mstěticích ve výsledkové listině? To bych si připadal jako pitomec. Tak jsem se pořadatelům na rovinu omluvil a řekl jim, že jsem dostal možnost startu na turnaji profi série Czech PGA. Jenže tím, že se jmenuju Šebrle, to na mě asi padá," rmoutí se.

Z atletiky má jiné zkušenosti. "Na mistrovství republiky ve vícebojích jsem startoval třeba v prvních třech disciplínách a z dalších jsem se omluvil, protože mě za týden čekal mítink v Götzisu. V atletice to bylo běžné. Netušil jsem, že tady se to nedělá, celá věc mě mrzí. Teď už si uvědomuju, že golf není atletika, v níž jsem se pohyboval dvacet let," přiznává.

Sebral se a odjel s předstihem. Tím Roman Šebrle namíchl golfisty.

Disciplární komise České golfové federace se má jeho případem zabývat v příštím týdnu. Jaký postih Šebrlemu hrozí? "Netroufám si předjímat, ale pravděpodobně zastavení činnosti na určitou, zřejmě kratší dobu. Ale může se to řešit i domluvou," myslí si Kodejš.

Generální sekretář ČGF Luboš Klikar tvrdí, že je ze všeho zklamaný. "Je to nešťastný a zbytečný humbuk kolem ničeho," říká.

Autor: Jiří Jakoubek