Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Šebrle míří za bojem o zlato

Sport

  18:23
PRAHA - Nad knedlíky s rajskou omáčkou si včera, na závěr své přípravy v Nymburce, pomlaskával u oběda desetibojař Roman Šebrle. „Byly to moje poslední knedlíky před mistrovstvím světa, v Japonsku mi je asi neudělají. Ale jistě tam budou mít evropská jídla, na suši se zrovna necítím,“ pravil rozverně dvaatřicetiletý světový rekordman a olympijský vítěz.

Roman Šebrle se raduje z vítězství na halovém mistrovství Evropy v sedmiboji. foto: ČTK

Dnes již zamíří do země vycházejícího slunce. V Ósace se chce za tři týdny, při svém šestém startu na MS, po dvou stříbrných medailích konečně ozdobit titulem světového šampiona.

LN Jste velmi dobře naladěn - to se vám závěrečná příprava tak vydařila?
Naprosto, trénink byl fantastický, byl to hukot. Dařilo se mi i zdravotně, kromě jednoho dne se zablokovanými zády bylo všechno v klidu. Nic mě nebolí, jsem v pohodě.

Můžete srovnat svoje tréninkové ukazatele třeba s těmi před MS v Helsinkách 2005, kde jste vyválčil stříbro?
Nechte se překvapit! (tajemný úsměv) Do závodu zbývají tři týdny, jsem spokojený s časy, délkou hodů, výškou skoků i s dálkou.

Kdy jste byl naposledy takhle optimistický?
To jsem vždycky, když se příprava vydaří. Ale dá se to srovnat s obdobím před olympiádou v Aténách, teď jen nic nepokazit.

V červnu jste byl v Kladně blizoučko hranici 8700 bodů - jak vysoko bude viset zlato v Ósace?
Na to bude třeba nasbírat 8900, možná 8800 bodů. Všichni očekávají můj souboj s Američanem Clayem, ale budou tam i jiní koně - Kazach Karpov, Bělorus Kravčenko a další. V minulém období jsem však jejich výkony nesledoval, soustředil jsem se jen na sebe.

Do Japonska odlétáte jako první český atlet s velkým předstihem. Proč tak brzy?
Tak jsme to naplánovali, bereme to jako zkoušku před Pekingem. Je to ideální kvůli aklimatizaci. Budu bydlet ve městě Sukuma, kde je i první testovací závod, druhý poté v Ósace. Pak se vrátím a do dějiště mistrovství přijedu těsně před desetibojem, který je 31. srpna a 1. září.

Věnoval jste se během přípravy speciálně některé z disciplín?
To ve dvaatřiceti letech nejde. Ale celý rok jsem pojal jako víc dřiny. Snad jen ty překážky - po Kladně jsme s trenérem Daliborem Kupkou nemohli pochopit takové zpomalení. Nakonec jsme technický nedostatek odstranili i díky Tomáši Dvořákovi, časy prozradily zlepšení.

Tři týdny před bojem o zlato, to je dlouhá doba. Čím ji kromě závodů vyplníte?
Samozřejmě si beru počítač a hry, nějaké si tam určitě přikoupím. Budu chodit okukovat nejnovější počítače a foťáky a taky jsem zvědavý na jejich golfová hřiště, i když na golf se dostanu tak maximálně jednou.

Posledním českým mistrem světa je Jan Železný, který vyhrál v roce 2001. Jak se vám v této souvislosti líbí kampaň ČOV, kde na plakátech vystupujete jako tvář nastupující generace?
Já si to spojoval spíš s olympiádou... Ale být lídrem mladých, to zní docela hezky, ne?

Jako velký počítačový fanda jste dosud neměl internetové stránky. Teď jste to konečně napravil, na adrese www.sebrleroman.cz slibujete vždy čerstvé novinky z přípravy či závodů. A je tam také soutěž, jejíž vítězové se mohou těšit i na večeři s vámi. To je míněno vážně?
To je přece samozřejmé. A když bude někdo chtít, vezmu si i kravatu! (úsměv)

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!