Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Šebrle si splnil sen. Řídil tank!

Sport

  11:58
VYŠKOV - Nazuli kanady, oblékli maskáče. Sportovci Dukly, reprezentanti republiky, ale i armády, strávili den ve vojenském výcvikovém prostoru ve Vyškově-Dědicích. Vyzkoušeli si, jak to mezi profesionálními vojáky chodí. A byli nadšení!

Roman Šebrle v tanku. foto: Tomáš KristLidové noviny

Já chtěl do tanku! Lítostivé zvolání Romana Šebrleho zaznělo nad tankodromem. Olympijský vítěz dojídal buchtu a při počátečním rozdělování posádek na něho zbylo už jen o poznání lehčí bojové vozidlo pěchoty, známé „bévépéčko“. Ani z titulu své hodnosti, majora, nevystrnadil z tanku Tomáše Janků, byť „jen“ nadporučíka.

„Neuposlechl jsem rozkaz,“ culil se Janků a jeho tank T-72 zaburácel. „Uvést jej do pohybu není jen tak, má 42 tun, výkon motoru je 1000 kW a spotřebuje 400 litrů nafty na sto kilometrů. Ale Tom v něm už asi seděl, na rozdíl od Tomáše Dvořáka jel v bojové poloze, zřejmě použil periskop,“ chválil výškaře po osmiminutové jízdě plukovník Zdeněk Slovák, náčelník odboru výcviku.

„Nebyl jsem vidět proto, že jsem neuměl zvednout sedačku, koukal jsem průzorem,“ smál se Janků. Tank má sedm rychlostí a sportovcům doporučili, aby použili maximálně trojku. „Já tam tajně šoupl čtyřku,“ dodal tajemně výškař. Nakonec se Šebrleho touha naplnila - nechali jej řídit tank! „Splnil se mi sen. V bévépéčku jedete jako v autě, ale tank je monstrum, zážitek,“ radoval se. Čtvrtý rychlostní stupeň však nezařadil. „Na vojně se musí poslouchat,“ připomněl.

Chalupa: Nebyla to premiéra
Všichni včetně parašutistického šampiona Jindřicha Vedmocha z Dukly Prostějov či bývalého medailisty v cyklistickém sprintu a nyní trenéra v Dukle Brno Pavla Buráně seděli v tanku poprvé, pouze veslař Václav Chalupa už jednu zkušenost měl. „Byl jsem v něm při vojenském dni v Jindřichově Hradci, bylo mi sedm,“ povídal, zatímco jeho kolega Michal Vabroušek řešil jiné starosti - u jeho bévépéčka se zlomila torzní tyč ke kolu.

„Asi nevydržela moji ostrou jízdu. Nenadávali mi, jen bylo řečeno, že praporčík Vabroušek zlikvidoval vozidlo,“ chmuřil se naoko. Šplhání po lezecké stěně už takové nadšení nevyvolalo, ale při střelbě si tři desítky sportovců opět užívaly. „Pistole mi šla, kulomet taky, jen u samopalu mi chvíli trvalo, než jsem toho sviňáka malýho trefil. Ale pak už jsem to kosil,“ připomněl s úsměvem Tomáš Janků, že siluety terčů jsou na střelnici vzdálené 250 metrů. Potom ještě prozradil, že začátek týdne pojal opravdu vojensky. „V pondělí jsem si poprvé skočil s padákem. Z vrtulníku a z výšky 3500 metrů!“ pochlubil se.

„Řídil jsem bojová cvičení brigád, ale nikdy jsem to nedělal pro olympioniky a šampiony. Byli prima,“ pravil plukovník Slovák před závěrečnými bojovými hrami. „Armáda chápe naši práci a my se takhle snažíme víc pochopit práci vojáků profesionálů,“ řekli Tomášové Dvořák a Janků.
Autoři: