Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Šebrle splnil limit, ve Francii získal 8109 bodů

Sport

  19:59aktualizováno  20:50
ALBI - Desetibojař Roman Šebrle si zajistil účast na atletickém mistrovství světa v Tegu. Na francouzském šampionátu v Albi splnil výkonem 8109 bodů mírnější limit Českého atletického svazu. Šebrle ve Francii startoval jako host a v konkurenci s domácí elitou obsadil druhé místo, když o osm bodů prohrál s mistrem Evropy Romainem Barrasem.

Roman Šebrle. foto: ČTK

Šebrle měl k limitu nakročeno už po čtvrtku, v polovině závodu vedl součtem 4122 bodů. Ve druhém dnu se mu povedly obě vrhačské disciplíny. V hodu diskem předvedl 47,06 metru a především v oštěpu zazářil hodem dlouhým 68,90. Mohl si pak dovolit běžet pomalu i závěrečnou patnáctistovku (4:51,70), přesto kvalifikační normu splnil s rezervou 109 bodů.

ZÁŘIL NEJRYCHLEJŠÍ BĚLOCH LEMAITRE

Nejrychlejší běžec bílé pleti na světě Christophe Lemaitre vylepšil na francouzském šampionátu v Albi svůj osobní rekord na stovce už na 9,92 sekundy. Ke zrychlení o tři setiny mu napomohla ideální podpora větru o síle dva metry za sekundu, což je maximálně povolená síla.

Trojnásobný mistr Evropy Lemaitre vloni jako první běloch pokořil hranici světové extratřídy 10 sekund a dostal se až na 9,97. Letos už vylepšil národní rekord potřetí. V červnu v Montreuil dosáhl času 9,96, další setinu ubral na mistrovství Evropy družstev ve Stockholmu, navíc v Lausanne čas 9,95 zopakoval. Dalším zlepšením se nyní opět přihlásil do boje o medaile s nejlepšími zámořskými sprintery před mistrovstvím světa v Tegu.

"Nebylo to tak jednoduché, jak jsem si myslel, ale jsem spokojený," uvedl na stránkách topathletics.org Šebrle. Ocenil zejména oštěpařský výkon. "S tím jsem spokojený, vrhy mi vůbec vyšly," konstatoval. Některé disciplíny by však podle jeho názoru mohly být lepší. "Ale vzhledem ke zranění jsem nemohl příliš trénovat sprinty a skoky, dneska mě ale nic nebolelo a jsem zdravý," prohlásil.

Bronzový medailista z letošního halového mistrovství Evropy v Paříži letos absolvoval teprve druhý desetiboj. Při tom prvním v červnu v Kladně se trápil kvůli zranění lýtek a Achillových šlach. Přestože tehdy závod dokončil, ani zdaleka se limitu na MS nepřiblížil. Uvažoval, že před dvěma týdny bude startovat na mítinku v Ratingenu, ale po zranění se ještě necítil zcela fit a dal přednost poslední šanci na mistrovství Francie. V aktuálních světových tabulkách se zařadil na 21. místo.

Rezervy viděl i v překážkách. "Ale dával jsem pozor na ty achillovky. A při závěrečné patnáctistovce jsem si jen hlídal 8100 bodů," uvedl. Nyní ho čekají dva dny volna a závěrečná příprava na MS v Tegu na soustředění v Nymburce. "Chci přitrénovat, abych přidal pár stovek bodů," plánoval.

Autor: