Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sedláčková překonala světový rekord

Sport

  8:59
PEKING - Miroslava Sedláčková překonala v běhu na 1500 metrů osm let starý světový rekord Litevky Markevicieneové. Časem 4:53.78 ho zlepšila o více než čtyři vteřiny. Ve finále, které nevidomá Sedláčková běžela jako jediná zástupkyně skupiny T11 s atletkami kategorie T13, skončila pátá. Samostatný závod pro kategorii T11 totiž nebyl vypsán.

Vyčerpaná Sedláčková po závodě. foto: ČTK

„Včera jsme si říkali, že na medaili nemáme, ale že svěťák by byl nejlepší odměna,“ radovala se 31letá závodnice, s kterou běžel vodič Michal Procházka. „Poslední rovinku jsem se vyřval. Až se napiju, asi nebudu moc mluvit,“ řekl Procházka s tím, že Mirka potřebuje slyšet povzbuzení. „Křičel na mě: Pojď. Jeď. Zatáhni. Michal ví, že mě musí vyřvat, abych udělala výsledek,“ usmívala se Sedláčková.

Závod byl rozběhnutý v rychlém tempu a Sedláčková se vydala ze všech sil. Konec doběhla „na krev“ a po závodě sotva dýchala. „Od poloviny to bylo hrozné. Nechtěla jsem slyšet průběžný čas, protože mám zkušenost, že se pak zaleknu a zpomalím,“ líčila závodnice. „Kdybych jí ho řekl, tak ji pak do cíle musím táhnout,“ popichoval Procházka.

V Ptačím hnízdě se dopoledne představila také trojice českých diskařek. Daniela Vrátilová skončila pátá, Eva Berná 11. a Vladimíra Bujárková 15.

Pro 24letou Vrátilovou to byla premiérová paralympijská účast. „Myslela jsem, že budu víc nervózní z diváků, ale vůbec mi to nepřišlo,“ řekla. Odcházela zklamaná. V posledních týdnech před odjezdem do Pekingu dokázala několikrát překonat český rekord, a tak čekala, že předvede lepší výkon. Naposledy na závodech v Jičíně dolétl její disk na vzdálenost 29,60 metru. Na Národním stadiónu hodila 28,13 metru. „Moc se mi to nepovedlo. Čekala jsem, že hodím aspoň osobák,“ komentovala smutně.

Výsledky:

1500 m ženy, T13:

1. Somaya Bousaidová (TUN) 4:14.00, 2. Assia El´Hannouniová (FRA) 419.20 (WR pro kategorii T12), 3. Elena Pautová (RUS) 4:32.91,... 5. Miroslava Sedláčková (CZE) 4:53.78 (WR pro kategorii T11).

Autor:
Témata: rekord, Peking

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...