Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Šéf Houstonu vyjádřil podporu Hongkongu o autonomii na Číně, ohrožuje výnosnou spolupráci NBA v Asii

Sport

  10:31
Praha - Jediný příspěvek na sociální síti může způsobit velký poprask. Takový případ v těchto dnech řeší zámořská NBA. Generální manažer basketbalistů Houstonu Rockets Daryl Morey vypustil nerozvážný tweet a nejlepší basketbalová liga světa se krátce před startem nového ročníku ocitla na pokraji geopolitického skandálu mezi USA a Čínou – zemí, která NBA každoročně přináší stovky milionů dolarů.

Daryl Morey, generální manažer basketbalových Houston Rockets foto: Reprofoto

Těžko říct, proč se sedmačtyřicetiletý Morey, absolvent prestižní univerzity MIT, rozhodl v pátek zničehonic podpořit hongkongské demonstranty. Jeho příspěvek ve znění „Bojujte za svobodu, stůjte za Hongkongem“ narážel na více než čtyřměsíční protivládní protesty, které zmítají celým správním územím.

Protesty jsou reakcí na navržený, ale nakonec neuskutečněný extradiční zákon, který je obecně považován za poslední kapku v uspořádání „jedna země, dva systémy“. To mělo zajistit Hongkongu vysokou míru autonomie. Protesty nejsou zřejmě ani zdaleka u konce a problém se spíše stále víc prohlubuje.

Morey sice svůj příspěvek na Twitteru okamžitě smazal a následně se omlouval, ale i tak bylo zaděláno na velký průšvih.

NBA má totiž s Čínou dlouhodobé vztahy, ve kterých jde o obrovské peníze. Popularita basketbalu v čele s NBA v nejlidnatější zemi světa roste prudkým tempem už od 80. let minulého století. Ještě více ji podpořil příchod hvězdného pivota Jao Minga právě do Houstonu v roce 2002.

Čína má v současnosti více než 300 milionů registrovaných hráčů a podle čerstvých statistik vidělo alespoň jeden zápas minulé sezony NBA 500 milionů diváků. Společnost Tencent, která v Číně vlastní práva na NBA, navíc tvrdí, že rozhodující zápas finálové série mezi Golden State a Torontem sledovalo v červnu přes 21 milionů lidí.

Na tom všem vydělává nejen Čína, ale hlavně NBA. Ta se streamovací společností Tencent v červnu podepsala nový pětiletý kontrakt, který podle odhadů přesahuje půl miliardy dolarů. Americké týmy tradičně hrají před sezonou v Číně přípravné zápasy (letos se zde dvakrát utkají Los Angeles Lakers a Brooklyn Nets) a spolu s nimi míří do Šanghaje i kompletní štáb americké televize ESPN. V Číně to dobře znají i hlavní hvězdy jednotlivých týmů, jež tam v létě jezdí propagovat své kolekce basketbalových bot a oblečení.

S Houstonem končíme

Čínská reakce na sebe nenechala dlouho čekat. S týmem Rockets okamžitě ukončily sponzorské smlouvy všechny čínské společnosti. CBA (Čínská basketbalová asociace) v čele s předsedou Jao Mingem rozvázala veškerou spolupráci s Houstonem a televizní společnost Tencent až do odvolání přerušila přenosy zápasů tohoto týmu.

Situace se navíc může ještě zhoršovat. „Tohle jen tak nezmizí. Čína státními médii zásobuje tamní obyvatele vlastními informacemi o hongkongských protestech a postihuje ty, kdo s jejich názory nesouhlasí,“ řekl pro web Sports Illustrated Ben Rhodes, dlouholetý poradce pro zahraniční politiku exprezidenta Baracka Obamy. „Čínská veřejnost je na to velmi citlivá, protože stát ovládá většinu tamních médií. Není neobvyklé, že čínská vláda tlačí na západní podniky, aby mlčely o lidských právech. Ráda dává najevo, že podobné akce budou mít následky, a Rockets zřejmě poslouží jako exemplární případ pro NBA.“

Křídelní hráč týmu Houston Rockets James Harden v souboji proti Russellu Westbrookovi z Oklahoma City Thunder.

NBA si to uvědomuje a stejně tak i sám klub. Nový majitel Rockets Tillman Feritta na Twitteru okamžitě distancoval klub od Moreyho názoru. Ten se následně snažil ospravedlnit prohlášením, že jeho příspěvky jsou osobní a nereprezentují názory klubu ani NBA. To však při 200 tisících sledujících není tak jednoduché. V prohlášení vedení NBA následně stálo, že Moreyho názory „hluboce urazily mnoho přátel a fanoušků v Číně, což je politováníhodné“.

„Máme velkou úctu k historii a kultuře Číny a doufáme, že sport a NBA mohou sloužit k překlenutí kulturních rozdílů a sjednocení lidí,“ dodal na tiskové konferenci šéf NBA Adam Silver.

Rozdílný přístup

Konflikt se rozhořel ale i v USA, kde někteří politici označili NBA za bezmocnou a obvinili ligu z upřednostňování peněz před dodržováním lidských práv.

„NBA nemá problém, když její zaměstnanci (hráči) kritizují naši vládu, ale nyní se omlouvá za kritiku čínské vlády. To je ostuda,“ napsal například kongresman za New Jersey Tom Malinowski.

„Jako celoživotní fanoušek Houston Rockets jsem byl hrdý na to, že Morey poukázal na represivní zacházení čínské komunistické strany s demonstranty v Hongkongu. Teď ale ve snaze nepřijít o peníze NBA ostudně odstupuje,“ doplnil texaský senátor Ted Cruz.

Situaci se pokusila zachránit hlavní hvězda týmu a jedna z největších postav ligy James Harden, jehož smlouva s oděvním gigantem Adidas každoročně zavede v rámci tour i do Číny. „Omlouváme se. Milujeme Čínu a milujeme tam hrát. Vážíme si skvělých fanoušků a oceňujeme podporu, kterou nám dodávají,“ řekl reportérům před přípravným duelem Rockets v japonském hlavním městě Tokiu.

Problémy ve vztazích s Čínou nejsou v poslední době ničím zvláštním a společnosti většinou vyjdou nejlidnatější zemi světa vstříc, protože nechtějí přijít o její trh. Například aerolinky Cathay Pacific v posledních měsících propouštěly zaměstnance, kteří se vyjadřovali na podporu Hongkongu. Nechtěly totiž přijít o přístup do čínského vzdušného prostoru.

Ohledně Číny se debatovalo i v České republice, když Pražská komorní filharmonie měla koncem září zahájit šňůru koncertů na čínském území, ale nikam nejela. Kvůli politickým neshodám mezi Pekingem a Prahou necestovalo na východ ani Pražákovo kvarteto nebo Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Praha se kvůli neochotě Číny jednat o vyškrtnutí pasáže o uznání jednotné Číny rozhodla zrušit smlouvu o spolupráci z roku 2016.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...