Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Šéf lékařské agentury v Rusku: Sportovci mohli xenon inhalovat

Sport

  15:10
MOSKVA - Šéf ruské biologicko-lékařské agentury (FMBA) Vladimir Ujba připustil, že ruští sportovci mohli v minulých letech využívat dosud neznámou metodu inhalace xenonu. Vdechování tohoto vzácného plynu není na seznamu zakázaných dopingových metod, nicméně může nepřímo pomáhat ke zvyšování výkonnosti.

Poslední ruskou zlatou medaili přidala posádka čtyřbobu foto: Reuters

"Xenon není zakázaný. Je možné, že to naši sportovci využívali. Na tom není nic špatného," uvedl Ujba v reakci na pondělní zprávu německé televize WDR. Ta o inhalaci xenonu ruskými sportovci informovala den po skončení zimních olympijských her v Soči, kde zástupci pořadatelské země díky zisku 33 medailí ovládli hodnocení zemí.

"Tato látka dokonce není ani zařazena do skupiny S0, což jsou látky, o jejichž zařazení na zakázanou listinu se uvažuje a které jsou alespoň sledovány," řekl český antidopingový expert Michal Polák.

Podle WDR ruští sportovci tuto metodu využívali už od olympijských her v Aténách 2004. Vdechování xenonu povzbuzuje tvorbu hormonu erythropoietinu (EPO) v těle a nepřímo tak napomáhá ke zlepšení výkonnosti. Dodávání EPO do lidského organismu je ve sportu zakázáno a je považováno za porušení antidopingových pravidel.

"Držíme se principu nevyužívat žádné látky nebo metody, které zakazuje Světová antidopingová agentura WADA," uvedl šéf ruského ústavu FMBA Ujba. "Nepoužíváme nic, co je ilegální, co je škodlivé a co má nějaké vedlejší účinky," dodal.

Prezident WADA Craig Reedie přislíbil, že se jeho organizace bude možným zneužitím inhalace xenonu v nejbližší době zabývat.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...