Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Hušákův výdělek v Sazce: čtvrt miliardy za čtyři roky

Sport

  16:41aktualizováno  17:13
NYMBURK - Sportovní svazy živořily, loterijní společnost Sazka se hnala k záhubě. A generální ředitel Aleš Hušák? Jeho plat byl více než královský. Podle Miroslava Jansty, šéfa Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), chodilo Aleši Hušákovi v letech 2007 až 2010 na účet průměrně 5,6 milionů korun měsíčně.

Aleš Hušák foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

"Za toto období, kdy byla Sazka již velmi zadlužená, vydělal 274 787 259 korun," citoval Jansta ze zprávy, kterou v sobotu na zasedání ČSTV představil zástupcům tělovýchovných jednot a sportovních svazů. Hušák si tak ve zmíněném čtyřletém období přišel na víc peněz, než druhý největší akcionář Sazky - Česká obec sokolská. Ta získala 243 milionů.

Pro naprostou většinu přítomných to bylo velké překvapení. A to i přesto, že právě ČSTV byla ještě do loňského roku hlavním akcionářem loterijní společnosti. Hušákův plat byl ale dlouho dobu tabu i pro členy představenstva společnosti a dozorčí radu.

VÍCE ZDE:

"Jaký je plat Aleše Hušáka neumím říct. A dozorčí rada to také neví," řekl v lednu 2010 Radiožurnálu dlouholetý člen dozorčí rady Jaroslav Pekař. A na otázku, kdo tedy plat schvaluje, upřímně dodal: "Nevím, jestli Aleš Hušák sám."

Pochybnosti z jakých výsledků a propočtů je ustanovena mzda šéfa Sazky ještě zvýšil předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Milan Jirásek, který tehdy coby člen představenstva přiznal, že také o výši platu nic neví. Radiožurnál proto spočetl majetek generálního ředitele Sazky, včetně luxusní vily na Menorce, v hodnotě přesahující 60 milionů korun.

Zbytečný luxus Sazky

  • Automobily za 26, 6 milionů (dvě Bentley za 6 milionů)
  • Nemovitosti za 846 milionů (zámek Rabštejn, vila Nouzov, vinařství Kolby)
  • Umělecká díla za 32, 8 milionů (obrazy, sochy)
  • Studie zábavního centra Trutnov za 43, 8 milionů
  • Modely budovy Sazka a haly za 13, 6 milionů

Jansta se však dušuje, že Hušákův plat nezveřejnil proto, aby vyvolal závist. "Jen jsem chtěl poukázat na to, co se v Sazce dělo," vysvětlil a podotkl, že v podobně velkých formách plat šéfa managementu daleko víc koresponduje s ekonomickým výsledkem.

Miliony tekly i k Jiráskovi a Ječmínkovi

Aleš Hušák však nebyl sám, kdo měl slušné příjmy ze Sazky. Jak už bylo dříve zveřejněno, miliony z loterijní společnosti v posledních letech těžili i někteří zástupci svazů v orgánech Sazky. Třeba právě šéf Českého olympijského výboru Milan Jirásek si podle České televize vydělal přes 18 milionů a šéf Autoklubu Roman Ječmínek 13 milionů.

Plat Aleše Hušáka nebyl jediným "nadstandardem" Sazky. Podle Janstovy zprávy společnost na špatných investicích, jako byla Ukrajinská národní loterie nebo poradenství o zahraničních trzích utratila přes 900 milionů, a navíc si její management užíval zbytečného luxusu. Nakupoval nemovitosti za 800 milionů, sochy a obrazy za 32 milionů a luxusní automobily za 26 milionů.

Není divu, že po přečtení zprávy téměř stoprocentní většina přítomných odsouhlasila přípravu žaloby o náhradu škody způsobené Hušákem sportovnímu prostředí. Té se měl dopustit tak, že nespravoval majetek jako řádný hospodář. Kromě jiného i bez souhlasu akcionářů stáhl odvolání proti konkurzu Sazky, čímž podle Jansty akcie sportovců definitivně ztratily cenu.

Náklady na O2 arenu nakonec vzrostly na 9 miliard.

Ještě hůře se ale musel zástupcům jednot a svazů poslouchat závěr Janstovy zprávy. Sazka sázková kancelář s novými majiteli osekala administrativu i zbytečné výdaje a výrazně tak ušetřila. "Kdybychom to udělali my, zaplatíme halu a ještě zbydou peníze na činnost svazů a jednot," dodal Jansta.

Právě výstavba vysočanské O2 areny byla důvodem obrovského zadlužení Sazky. Byť měla stát původne 2,75 miliardy, náklady na výstavbu nakonec vzrostly na 9 miliard. Sazka je nebyla schopná splácet, a proto se dál zadlužovala. Celkově by sport stála do roku 2021 přes dvacet miliard. Už loni ale společnost skončila v insolvenci.

Jak sport přicházel kvůli O2 areně o finance

Kvůli výstvabě vysočanské haly výrazně poklesl příjem sportovních organizací ze společnosti Sazka. Velká část výtěžku totiž putovala právě na splátky dluhopisů. Jednou z podmínek výstavby přitom byl slib, že příjmy na sport neklesnou pod miliardu korun.

Jaká byla realita a kolik šlo financí na vlastní činnost akcionářům:

  • 2007 - 822 milionů
  • 2008 - 455 milionů
  • 2009 - 180 milionů
  • 2010 - 335 milionů
  • celkem 1, 792 miliardy