Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Cyklistické zmatky na sněhu. Odstupte, vyzval šéf stáje ředitele Gira

Sport

  13:58
ŘÍM - Šéf cyklistického týmu Omega Pharma-Quick-Step Patrick Lefevere vyzval po úterním chaosu v královské etapě Gira d'Italia k odstoupení ředitele závodu Maura Vegniho. Kapitán Omegy Rigoberto Urán ztratil ve zmatečné etapě růžový trikot lídra, který získal jeho krajan a rival Nairo Quintana.

ETAPA PRO TVRĎÁKY. V šestnáctém dějství cyklistického Gira čelili závodníci, dešti, sněhu a mrazu. foto: ČTK/AP

Většinu cyklistů a týmových šéfů rozčílil už samotný fakt, že navzdory extrémně špatnému počasí se jelo podle původního plánu do průsmyku Stelvio, kde jezdce v teplotách kolem nuly bičoval déšť se sněhem. K tomu se přidala nejednoznačná informace od pořadatelů, kterou si někteří vysvětlili tak, že v následném nebezpečném sjezdu se nebude závodit.

Tomu se někteří jezdci přizpůsobili, na vrcholu zastavili a oblékali si suché oblečení, zatímco jiní včetně Quintany jeli v tempu dál. Quintana nakonec po dalším stoupání celou etapu vyhrál a vede před Uránem o minutu a 41 sekund.

Změna pravidel až po startu

"Pan Vegni by měl jít domů, podle mě by měl rezignovat. Vůbec se nestará o cyklisty a není to u něj poprvé," uvedl dnes pro server cyclingnews.com Lefevere. "Platím jezdcům, ne jemu, miliony eur a od něj nedostávám nic. Nějakých 60.000 eur za to, že jedeme tenhle závod," zlobil se šéf Omegy, z nějž rozčilení nevyprchalo ani přes noc.

Podle Lefeverea byl chaos na Stelviu způsoben organizátory, kteří prý změnili názor. "Máme důkaz, že na vrcholu Stelvia z rádia zaznělo, že pojedou motocykly s vlajkami, že se nebude riskovat a že dole začne každá skupina s odstupem, jaký měla na vrcholu," tvrdil šéf týmu, za který jezdí i čeští cyklisté Zdeněk Štybar a Petr Vakoč.

Drsný sjezd během 16. etapy. Nejdříve ohlašený jako nezávodní úsek, až po startu náhle změněno.

Informaci o neutralizaci sjezdu dokonce přinesl i oficiální twitterový účet Gira, později ji však vzal zpět a omluvil se. "Myslím, že prostě změnili názor, protože byli rádi, že jsou Quintana, (Ryder) Hesjedal a (Pierre) Rolland v úniku, což bylo dobré pro Giro," uvedl Lefevere.

Devětapadesátiletý bývalý belgický profesionál tvrdí, že není naštvaný jen kvůli tomu, že jeho cyklista přišel o vedení. "Nejde o to, jestli je Quintana nejlepší vrchař, jde o princip. Urán by možná přišel o růžový trikot tak jako tak nebo by ho ztratil v dalších etapách. Cyklistika se chce stát velkým sportem, ale nikdy se jí to nepodaří, pokud bude organizována takovým způsobem," dodal Lefevere.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!