Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Šéf Slavie Doležal: Evropa nám uniká, takový je status quo

Sport

  22:40
PRAHA - Ani největší zklamání, jaké s fotbalem prožil, nepřinutí ředitele Slavie Petra Doležala spustit v klubu zemětřesení. "Nejsme příznivci unáhlených změn," reagoval na vyřazení českého mistra v předkole Ligy mistrů.

Karel Jarolím, Petr Doležal a Tomáš Rosen. foto: ČTK

Slavia si uřízla ostudu

Před sezonou jste pracovali s několika verzemi rozpočtu. Jak bude vypadat jeho úspornější verze?
Rozdíl je to obrovský. Vemte si 180 milionů korun za přímou účast v Lize mistrů a k tomu připočtěte možné zhodnocení hráčů. Nyní se musíme upínat k tomu, abychom prošli do Evropské ligy a ekonomické ztráty byly co nejnižší.

Uvažujete o nějakých úsporných opatřeních?
Rozpočet máme pro tuto sezonu zajištěný. Pokud bychom se dostali do tíživé situace, mohli bychom udělat nějaký transfer, nějaké nabídky jsme už měli. Něco takového může přijít nejdřív v zimě.

Děláte si závěry, proč Slavia propadla?
K nějakým chybám došlo. Protože jsme tým, tak ve všech úrovních – od hráčů až po vedení. Nechceme je pitvat veřejně, ale vyřešit tak, abychom mohli neúspěch napravit.

Už jste přemýšleli o zúžení na české poměry velmi širokého kádru?
Snažili jsme se hlavně vstřebat středeční večer. Tohle je zatím asi nejhorší moment, jaký jsem ve fotbale zažil. Kádr jsme připravovali s výhledem, že budeme hrát tři soutěže najednou, a to se stále může stát. Nějaký pohyb v něm nastane.

Propuštěný kapitán a deset posil. Nebyla letní přestavba týmu až moc razantní?
To vám nepovím. Ve Slavii vyznáváme týmové pojetí. Sezonu si zhodnotíme jako celek a teď jsme teprve na jejím začátku, i když jeden důležitý krok jsme nezvládli.

Otřáslo vyřazení pozicí trenéra Jarolíma?
Trenér Jarolím má pozici ve Slavii stále stejnou. Nejsem člověk, který snadno zapomíná. Dobře si pamatuju, v jakém stavu jsme Slavii přebírali, a také to, kdo byl hlavním článkem znovuzrození klubu.

Je vyřazení od podprůměrného klubu vizitkou vypovídající o stavu českého fotbalu?
Naposledy jsme před dvěma lety porazili Steauu Bukurešť a od té doby nic. I když jsme se sem snažili přivést zahraniční hráče, zdá se, že nám Evropa uniká. Takový je status quo.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...