Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Šéf Sparty: Můžeme znovu dominovat

Sport

  10:06
PRAHA - Fotbalový učeň má konečně opravdový mistrovský glejt. Tři roky panuje Daniel Křetínský ve Spartě, teď si připsal druhý titul. Pro mladého manažera je to ale první úspěch, který neprovázely přehmaty a křivdy. Při předávání poháru mohl uvolněně objímat hráče.

Šéf Sparty Daniel Křetínský foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

LN Souhlasíte, že přišel první úspěch, který si můžete užít?
Je to tak.

Jak jste slavil?
Tady jednoznačně platí slovo radostně. Oba poháry jsme oslavili více než důstojně, užili jsme si to. Pondělní večer byl mimořádný, určitě jeden z nejkrásnějších za dobu, co jsem v klubu.

Předložíte trenéru Bílkovi novou smlouvu?
Nabídli jsme mu smlouvu na dva roky, věřím, že přijme. („Těší mě, že mohu zůstat, je to čest,“ reagoval vzápětí Bílek.)

Mnozí fanoušci teď na internetových fórech píší, že skončila doba chyb, kterou odstartovalo odvolání trenéra Františka Straky v prosinci 2004...
Už jsem se k tomu několikrát vyjadřoval. Těch dílčích chyb bylo více. A pořád máme rezervy, to víme a stále pracujeme na jejich odstranění. Postupně hledáme správnou cestu. Odchod Františka Straky se všemi dalšími okolnostmi a souvislostmi byl nešťastný. S dnešními vědomostmi by to proběhlo zásadně jinak.

Sparta získává titul ob rok. O ten letošní tvrdě bojovala. Už nedominuje jako kdysi. Proč?
Protože je to těžší než kdysi. Nejlepší mladí hráči dřív chodili nejprve do Sparty, bylo to takové ligové reprezentační mužstvo, to se změnilo. Ale my máme sílu, abychom dokázali lize znovu dominovat. Současně platí, že je pro nás každý úspěch náročnější, hráči jsou pod větším tlakem. Pro většinu soupeřů je zápas s námi utkáním roku. Pokud se však podaří stabilizovat sportovní vedení, v což teď pevně věřím, je dominance Sparty reálným cílem.

Domácí úspěchy musíte stvrdit v Lize mistrů. Co když nepostoupíte do základní skupiny?
To by bylo nepříjemné, jde o život klubu. Nikoli po ekonomické stránce, to bychom zvládli. Liga mistrů je ale něco mimořádného, nechtěli bychom vypadnout z rodiny klubů, které ji hrají, kvůli příznivcům i českému fotbalu.

Dá se říct, že se skupina J&T letos konečně přesvědčila o výhodnosti investice do Sparty?
Možná vás trochu překvapím, ale já o tom nikdy nepochyboval.

Autor: