Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Americký bojkot zimní olympiády? Pelosiová vyzvala k rázné akci kvůli porušování lidských práv

Protesty proti Číně sílí. foto: Reprofoto

Washington - Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v úterý řekla, že Spojené státy by měly na diplomatické úrovni bojkotovat zimní olympijské hry v Pekingu naplánované na příští únor. Podle političky Demokratické strany by neúčast amerických činitelů byla správnou odpovědí na porušování lidských práv v Číně. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž v Kongresu sílí projevy odporu vůči čínské olympiádě.
  21:07aktualizováno  22:26

„Nemůžeme pokračovat, jako by na tom, že olympiáda se přesouvá do Číny, nebylo nic špatného,“ řekla Pelosiová při slyšení v Kongresu na téma zimních her roku 2022. Podle magazínu Forbes vyzvala zákonodárce a vládní představitele, aby účast na hrách vynechali a „sportovce uctili doma“.

Olympiáda rukojmím v boji velmocí. Amerika chce bojkot Číny, ta tvrdí: Vychováváme, nejsou to pracovní tábory

Političtí lídři, kteří se do programu zapojí, podle předsedkyně sněmovny ztratí „morální autoritu“ na to vyjadřovat se k lidskoprávním otázkám, napsal Reuters. Konkrétně Pelosiová zmínila přístup čínských úřadů k obyvatelům Hongkongu, Tibetu a provincie Sin-ťiang.

V severozápadním regionu nejlidnatější země světa jsou v takzvaných vzdělávacích střediscích masově zadržováni příslušníci muslimských etnických menšin. Washington postup proti Ujgurům a dalším skupinám hodnotí jako genocidu a zástupce americké diplomacie nedávno celý Sin-Ťiang označil za vězení pod širým nebem kvůli údajnému neustálému monitorování pohybu lidí. USA také dlouhodobě kritizují upevňování kontroly Pekingu nad Hongkongem.

„Neprojevujme úctu čínské vládě tím, že do Číny pojedou hlavy států,“ řekla v souvislosti s olympiádou Pelosiová. „Diplomatický bojkot“ her by podle ní neměl být jen americkou záležitostí, nýbrž společným aktem „vůdčích zemí světa“.

Zimní olympiáda je v Číně na programu od 4. do 20 února. Kromě Pekingu se mají sportovní klání odehrávat i na různých místech sousední provincie Che-pej.

Zrušte olympiádu v Tokiu, zachraňte naše životy. Petice pro OH získává na síle, bude to ale stačit?

Američtí zákonodárci podle Reuters čím dál hlasitěji mluví o bojkotu akce nebo přesunu dějiště a vystupují proti americkým korporacím, které podle nich přehlíží „genocidu“ Ujgurů a tím pomáhají Pekingu. „Když můžeme o rok odložit olympiádu kvůli pandemii, jistě také můžeme o rok odložit olympiádu kvůli genocidě,“ řekl nedávno demokratický kongresman Jim McGovern. Republikánský senátor Mitt Romney zase v dubnu navrhl, aby se zákon o strategii amerického přístupu k Číně rozšířil o ustanovení týkající se diplomatického bojkotu zimních her.

Forbes podotýká, že výzva Pelosiové přišla den po zveřejnění otevřeného dopisu, v němž skupina lidskoprávních organizací vyzývá k úplnému bojkotu olympiády. I toto prohlášení Peking obviňuje z genocidy, jakož i z „frontálního útoku na demokracii“ v Hongkongu. Čínská vláda obvinění z kampaně proti muslimským menšinám odmítá.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!