Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Selänne uhrál v NHL tisíc bodů

Sport

  18:00
ANAHEIM - Finský útočník Teemu Selänne dnes jako sedmý evropský hokejista v NHL dosáhl hranice tisíce bodů. Dva body, které mu chyběly získal díky dvěma brankám do sítě Los Angeles.

Wade Redden z Ottawa Senators (vlevo) a Teemu Selänne z Anaheim Mighty Ducks (uprostřed) bojují o puk před brankou českého gólmana Senátorů Dominika Haška v utkání NHL. foto: ČTK

Hvězda Anaheimu se stala sedmdesátým hráčem v historii soutěže, jejíž bodové konto je čtyřmístné. "Je to velká čest být v tom klubu. Bez skvělých spoluhráčů bych to ale nedokázal," řekl.

Jeho slova potvrdil na ledě obránce Andy McDonald, díky jehož parádní přihrávce získal Selänne tisící bod. "Finský blesk" dostal puk do jízdy, z pravé strany se dostal před brankáře Mathieu Garona a překonal jej bekhendovou střelou nad rameno. "Jsem šťastný, že jsem milníku dosáhl hezkým gólem a ne nějaká dorážkou," uvedl Selänne.

Po gólu jej ihned zasypali gratulující spoluhráči. Když se vrátil na střídačku, více než sedmnáct tisíc diváků ve vyprodané aréně skandovalo tak dlouho, dokud se Fin nepostavil a nezamával.

Pětatřicetiletý Selänne působí v NHL třináctou sezonu, oblékal barvy Winnipegu, Anaheimu, San Jose a Colorada. Nastoupil celkem v 928 zápasech, v nichž vstřelil 476 branek a na dalších 524 přihrál.

Selänne je druhým finem, který se připojil k exkluzivní společnosti. Jako prvnímu se to povedlo legendárnímu Jarimu Kurrimu. Ten je s 1398 body stále nejproduktivnějším Evropanem. Jaromír Jágr za ním už ale zaostává jen o třináct bodů. "Jari byl v mládí můj vzor. Je úžasné pokračovat v jeho stopách," vyložil Selänne. V této sezoně už "tisícovku" zdolal obránce Brian Leetch z Bostonu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!