Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Semenyaová je muž, hodlá se hájit vedení světové atletiky před sportovním soudem

Sport

  10:25
LONDÝN - Britský deník The Times uvedl, že světová atletická federace IAAF postaví svou obhajobu v kauze Semenyaová na tvrzení, že dvojnásobná olympijská vítězka v běhu na 800 metrů je „biologicky muž“.

Caster Semenyaová foto: ČTK/AP

Případ Semenyaová: O konci neuvažuje, chce závodit ještě 10 let

Vedení světové atletiky tuto interpretaci svého postoje vůči atletkám s odlišným sexuálním vývojem odmítá. 

Sportovní arbitráž CAS bude stížnost Caster Semenyaové a dalších atletek s přirozeně zvýšenou hladinou mužských hormonů projednávat příští týden.

Jihoafrická hvězda a další atletky v podobné situaci protestují proti novému pravidlu IAAF, podle něhož by bez hormonální léčby nesměly závodit na tratích od 400 metrů po míli. 

Caster Semenyaová se objímá s Genzebe Dibabaovou.

Pravidlo mělo být původně zavedeno loni v listopadu, ale IAAF jeho platnost odložila na 26. března 2019, pokud do té doby rozhodne CAS.

Zavedení kontroverzního pravidla IAAF opírá o odbornou studii, podle níž mají atletky s přirozeně vyšší hladinou testosteronu výhodu ve srovnání s běžnou ženskou populací. 

Britské Timesy tvrdí, že se dostaly k informacím o taktice obhajoby IAAF u sportovní arbitráže. 

„Právníci IAAF budou argumentovat, že osmadvacetiletá Jihoafričanka a další atletky s odlišným sexuálním vývojem (DSD) by měly být klasifikovány biologicky jako muži, ale umožní jim prezentovat se jako ženy a závodit v ženské kategorii, pokud podobně jako transgender sportovkyně budou užívat látky na snížení testosteronu,“ napsal britský list.

Caster Semenyaová.
Caster Semenyaová

IAAF se proti takovému tvrzení ohradila. „IAAF neklasifikuje žádnou atletku s DSD jako muže, ale naopak akceptujeme jejich oficiální pohlaví bez jakýchkoliv pochybností a dovolujeme jim závodit v ženské kategorii,“ uvedla světová federace v tiskové zprávě.

Upozornila ale zároveň, že ženy s odlišným sexuálním vývojem mají s muži mnoho společného. 

„Mají varlata a mužské hodnoty testosteronu, stejný vývoj kostry, stejný nárůst svalové hmoty a sílu jako muži po pubertě. A právě tohle dává mužům výhodu nad ženami. V zájmu zachování férovosti ženských soutěží je nezbytné požádat atletky s DSD, aby před mezinárodními závody snižovaly úroveň testosteronu na ženskou hladinu,“ doplnila.

Olympijská šampionka z let 2012 a 2016 a trojnásobná mistryně světa na 800 metrů Semenyaová je nejznámější atletkou, na kterou nové pravidlo dopadá. Postavila se za ni i Jihoafrická atletická federace.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!