Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Semenyaová opět zkouší dlouhé tratě, k limitu na olympiádu má zatím daleko

Sport

  16:10
Pretoria - Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová se místo sprintů opět zaměřila na dlouhé tratě, ale k účasti na olympijských hrách má zatím daleko. Dvojnásobná olympijská vítězka v běhu na 800 metrů na své hlavní distanci nemůže závodit kvůli takzvanému „testosteronovému pravidlu“ a po dřívějších pokusech na delších tratích avizovala v loňském roce snahu prosadit se na dvoustovce.

Jihoafričanka Caster Semenyaová. foto: ČTK/AP

Nyní se ale opět zaměřila na vytrvalost a na domácím šampionátu v Pretorii dnes získala stejně jako už předloni titul v běhu na 5000 metrů. Osobní rekord si zlepšila o téměř 15 sekund na 15:52,28, od limitu pro start v Tokiu ji ale stále dělí propastných 42 sekund.

„Já jsem spokojená. Zatím jde o to, aby to byla zábava, na tréninku je to bez stresu,“ citovala média třicetiletou Semenyaovou po závodě v nadmořské výšce 1339 metrů. Ten další už by měl následovat v příhodnějších nižších polohách. Čas na splnění limitu má do konce června.

Semenyaová při závodě v Curychu.
Caster Semenyaová odpovídá reportérům.

Na pokusy prosadit se ve sprintu už rezignovala. „Museli jsme vyhodnotit, jestli můžu dělat dvoustovku příštích pět let. A to by mi opravdu neprospělo. Je mi třicet a bojím se rizika svalového zranění. Museli jsme se rozhodnout pro něco, co dává smysl, a dlouhé běhy smysl dávají,“ řekla Semenyaová.

Na své hlavní trati nemůže závodit na základě pravidla, které vyžaduje hormonální léčbu pro atletky s přirozeně vyšší hladinou testosteronu. Bez ní nemohou závodit na tratích od 400 metrů po jednu míli. Semenyaová, jež je mezi takovými sportovkyněmi nejznámější, dlouhodobě usiluje o změnu pravila a po neúspěších u sportovní arbitráže CAS či švýcarského federálního soudu se naposledy obrátila i na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...