Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kvitová a Šafářová vyhrály, tenistky vedou 2:0

Roland Garros

  12:06aktualizováno  16:28
OSTRAVA - Petra Kvitová porazila Saru Erraniovou 6:4, 6:3 a české tenistky dělí bod od druhého postupu do finále Fed Cupu za sebou. Obhájkyně titulu vedou v semifinále v Ostravě nad Italkami po sobotě 2:0 na zápasy. V úvodní dvouhře uspěla česká dvojka Lucie Šafářová, která za podpory sedmi tisíc fanoušků v ČEZ areně porazila Francesku Schiavoneovou 7:6 a 6:1.

Petra Kvitová. foto: Reuters

"Vést 2:0 je perfektní, ale stále chybí nejdůležitější krok, a to je ten třetí. Ještě jsme nevyhráli, ale věřím, že jeden mečbol ze tří proměníme," řekl kapitán Petr Pála v České televizi. "Bod je důležitý a 2:0 po prvním dnu je super výsledek. Potřebujeme jeden bod a je jedno, kdo ho urve," doplnila Kvitová.

V neděli může postupový bod přidat Kvitová, proti které by měla od 11:00 nastoupit Schiavoneová, ale je možné, že italský kapitán Corrado Barazzutti přichystá změnu. Na kurt může poslat Flavii Pennettaovou nebo Robertu Vinciovou. K další dvouhře nastoupí Šafářová a Erraniová, ale i v tomto případě je změna možná.

ČR - Itálie 2:0

Sobota: Šafářová - Schiavoneová 7:6 (7:3), 6:1, Kvitová - Erraniová 6:4, 6:3.

Neděle (11:00): Kvitová - Schiavoneová, Šafářová - Erraniová, Hradecká, Hlaváčková - Erraniová, Vinciová.

Do závěrečné čtyřhry jsou na české straně nahlášeny loňské vítězky Roland Garros Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou a na italské Vinciová s Erraniovou.

Semifinále skvěle začala Šafářová. Hrála útočně, opírala se o rychlý forhend a dařil se jí i levácký servis. V prvním setu ale neudržela brejk a za stavu 5:6 odvrátila tři setboly. Ve zkrácené hře se uvolnila a dominovala díky větší agresivitě.

Ve stejném duchu pokračovala v druhé sadě a od stavu 1:1 získala pět her v řadě. Zápas česká hráčka ukončila hned při prvním mečbolu po hodině a tři čtvrtě.

"Pocity jsou nepopsatelné, protože atmosféra byla nádherná, lidi mě hnali a bylo to báječné. Je to krásný pocit vyhrát první bod," radovala se Šafářová. Pětadvacetiletá tenistka vyhrála ve Fed Cupu šestou dvouhru v kariéře a vítězstvím nad světovou dvanáctkou dosáhla nejcennějšího dílčího úspěchu v soutěži.

Světová trojka Kvitová, která hrála zápas po poprvé po měsíční pauze, se pomalu rozjížděla a zastřelovala. Občas dala předlouhý aut a proti běhavé a nepříjemné Erraniové přišla jako první o podání. Vzápětí ale vyrovnala na 2:2 a první set rozhodla nekompromisně v desáté hře. Získala ji po tvrdých returnech čistou hrou.

Kvitová byla nervózní

"Od začátku jsem byla trošku nervózní, přeci jen jsem nehrála dlouho zápas a navíc to bylo doma v Ostravě a kousek od Fulneku. Nervozita byla znát, kazila jsem hodně returnů a bekhendů, ale forhend mě sem tam podržel. Chvilku trvalo, než jsem se dostala do hry. Důležitá je výhra a historie se neptá, jaká byla," řekla Češka.

I v druhém setu musela Kvitová dotahovat Italčin náskok. Wimbledonská vítězka ale ukázala agresivní údery i rychlé nohy a v závěru rovněž dobré voleje na síti. Od stavu 1:3 Kvitová zvýšila tlak, méně kazila a šňůrou pěti her zápas dokončila. Kvitová tak prodloužila svou fedcupovou sérii výher ve dvouhře na devět zápasů.

Tenistky loni získaly stříbrný pohár, který je vystaven v hale, pro Česko po 23 letech výhrou ve finále nad Ruskem. Italkám patří díky titulům z let 2006, 2009 a 2010 a čtvrté semifinálové účasti za sebou pozice současných jedniček fedcupového žebříčku.

Autoři: ,