Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Semifinále Wimbledonu: Na Berdycha se pějí ódy. Nezklame?

Roland Garros

  10:00
PRAHA - Jestli Tomáš Berdych potají hloubá, jaké by to bylo, být světovou jedničkou, měl by o víkendu vyhrát Wimbledon, aby si zdánlivě nedostupnou metu přiblížil. Českého tenistu už dnes ve 14.00 čeká na travnatých dvorcích All England Clubu grandslamové semifinále proti Novaku Djokovičovi, po úspěchu na letošním French Open už druhé v kariéře.

Tomáš Berdych po zápase s Federerem foto: ČTK

Statistika přitom hovoří jasně – pět z osmi vládců žebříčků ATP posledních deseti let nepotřebovalo na první triumf v jednom z hlavních turnajů sezony víc než dva postupy do semifinále. Pro Berdycha tudíž nastal čas, aby Rogera Federera, Rafaela Nadala, Juana Carlose Ferrera, Lleytona Hewitta a Gustava Kuertena zkusil napodobit.

Poté, co čtyřiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí ve středečním čtvrtfinále senzačně vyřadil nezlomného krále travnatých povrchů Federera, už pro něj vítězství v nejposvátnějším z grandslamů není pouhým snem.

Ódy na českého tenistu teď pějí i někdejší zahraniční hvězdy "bílého sportu". "Servíroval tak agresivně a dominoval výměnám. Člověk měl pocit, že Federer musí udělat něco zvláštního, aby tentokrát zvítězil, což se nestalo," analyzoval čtvrtfinále jeden z nejslavnějších britských tenistů Tim Henman.

Tenisti.

"Jeho úspěšnou taktikou bylo nedopustit s Rogerem výměny, nenechat ho hrát čopovaný bekhend a forhend. Čech hrál pod tlakem opravdu dobře," shrnul i někdejší bouřlivák kurtů Boris Becker.

O Berdychově náhlém výkonnostním vzestupu se prostě hovoří všude v kuloárech All England Clubu i mezi českými tenisovými legendami. Všichni společně mu předvídají skvělou budoucnost. "Tomášovi už v pavouku nezůstal soupeř, kterého by nemohl porazit," řekl pro ČTK Jan Kodeš, poslední český vítěz Wimbledonu z roku 1973.

Média si rýpla do Federera
"Musí vydržet koncentrovaný a sebevědomý," radil ostravský rodák Ivan Lendl, který má na kontě osm grandslamových titulů, jen toho londýnského se nikdy nedočkal. "Pak by to mohlo být dobré."

Tomáš Berdych.

Pozadu nezůstala ani britská média. Píší o "seizmickém šoku", který otřásá špičkou světového žebříčku, a o největším překvapení turnaje. Jen se jim nelíbila reakce poraženého "Fedexe", který se podle nich vymlouval na zdravotní potíže.

"Švýcarský šampion umí prohrávat, i když v tom nemá moc velkou praxi. Berdych si od něj ale zasloužil větší ocenění," rýpnul si list The Daily Telegraph. "Čech hrál lépe v den, kdy se královi nedařilo," psalo se zase v deníku The Guardian.

A co na to říká před dnešním klíčovým semifinále s Djokovičem sám Berdych? Jen se zavrtí, jako by ze sebe chtěl všechno setřást, a střídmě odpoví: "Chci se jen soustředit na svůj tenis a uvidím, co Novak ukáže. Nejdůležitější však bude, jak si povedu já."