Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Semknutí Lvi ještě skončit nemusí

Jaromír Bohačík a Blake Schilb po vítězném utkání s Tureckem. foto: Reuters

Praha/Šen-Čen - Čeští basketbalisté postupem do osmifinále světového šampionátu zapsali historický úspěch a v úzké komunitě pod bezednými koši se hovoří o „basketbalovém Naganu“. Olympijský turnaj skončil v roce 1998 pro hokejisty zlatem. Od toho jsou basketbalisté ještě daleko, už teď ale ukázali, že mezi světovou elitu patří.
  6:03

Přitom úspěch dnešních dnů se zdál po blamáži na evropském šampionátu v roce 2017 na míle vzdálený. Kritici oprávněně volali po omlazení kádru a změně trenéra. Výsledek?

Izraelský kouč Ronen Ginzburg u týmu zůstal. Z tehdy neúspěšné sestavy pak s ním odcestovalo do Číny hned osm hráčů z dvanácti a základní osa je stále stejná. Tým ale neúspěch semknul, už v kvalifikaci na MS působil jako znovuzrozený a podobné je to i v Číně.

ONLINE REPORTÁŽ Z UTKÁNÍ ČESKO-BRAZÍLIE SLEDUJTE ZDE

V osmifinále čekají dva favorité na medaile v podobě Brazilců, a hlavně Řeků v čele s nejlepším hráčem uplynulého ročníku NBA Janisem Adetokunbem.

Ani proti této dvojici ale nejsou nabuzení Češi bez šance.

V duelu s Tureckem se ukázala již zmíněná semknutost a týmovost. Od hvězdného Satoranského po náhradníky, kteří si nezahráli ani minutu. Pokud „Lvi“, jak si český tým přezdívá, tento výkon dvakrát zopakují, jejich Nagano může pokračovat.

Čeští basketbalisté vědí, že bude osmifinále nesmírně těžké.
Čeští basketbalisté vědí, že bude osmifinále bolet.
Autor: