Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sen týmu Orica na Tour pokračuje, blýskl se i Kreuziger

Tour de France

  17:36aktualizováno  17:48
Tour de France snů zažívá ve druhé sezoně své existence australský tým Orica GreenEdge. Po pondělním etapovém triumfu Simona Gerranse tentokrát stáj ovládla týmovou časovku v Nice. O 75 setin byli její jezdci v cíli rychleji než formace Omega Pharma Quick Step, mistři světa v této disciplíně.

Tým Orica Greenedge. foto: ČTK/APReuters

O pouhé tři vteřiny pomaleji finišoval na 3. místě tým Sky s Chrisem Froomem, největším favoritem Tour. Skvěle zajela i stáj Saxo-Tinkoff s Contadorem a Kreuzigerem, zaostali jen o 9 vteřin a skončili čtvrtí.

Už jako druhá opouštěla startovací rampu Omega a v cíli dlouhé minuty držela nejrychlejší čas. Ten by znamenal, že se její Michal Kwiatkowski převlékne z bílého dres nejlepšího mladého jezdce do žlutého - jako teprve druhý Polák v historii. Orica jeho naděje zbortila. Namísto mladíka nyní drží nejcennější dres veterán, 33letý Simon Gerrans. Po loňském triumfu na klasice Milán-San Remo a po vítězství v pondělní etapě prožívá Australan další nádherný den.

"Byla to fantastická týmová práce, stejně jako včera," liboval si. "Nebyli jsme favority časovky, ale jsme skvěle sehraný tým. Tak málo jezdců v historii se mohlo obléci do žlutého dresu a já teď mezi ně patřím."¨

Jan Bakelants, dosavadní majitel žlutého trikotu, ztratil s formací RadioShacku 28 vteřin. Už před startem však přiznával, že je smířen s tím, že dres lídra patrně odevzdá. "Nemáme v týmu tolik časovkářských specialistů jako jiné stáje."

V netrpělivě očekávaném souboji Sky versus Saxo-Tinkoff byla sice úspěšnější britská stáj, jež zvládla 25 kilometrů v zasluněném Nice o 6 vteřin rychlejší než dánský tým, ovšem pro Saxo, které bylo před časovkou experty podceňováno, je konečný výsledek skvělým počinem.

Roman Kreuziger se tak posunul na 10. místo celkové klasifikace s odstupem 9 vteřin na Gerranse. Stejnou ztrátu má na 12. místě i lídr jeho stáje Alberto Contador.

Na prvním mezičase bylo Saxo jen o vteřinu pomalejší než průběžně vedoucí Omega. V tu chvíli už šlapalo jen v osmi, po pádu zaostal Benjamin Noval a kamera zachytila jeho krvácející ruku. Navíc na posledních kilometrech se další Španěl Hernandéz jen zuby nehty držel na chvostu formace.

Kreuziger, vyrážející z rampy po pravici Contadora, jel i ve vláčku Saxa nejčastěji za svým španělským kapitánem. "Sedí na kole fakt hodně dobře. Pozice výborná," chválil českého jezdce v přenosu ČT bývalý profesionál René Andrle. Contador se naopak neustále "mlel", opakovaně se zdvihal ze sedla.

"Saxo mohlo vyhrát, ale ztráta Novala byla velká. Zvlášť když potom ani Hernandéz nestřídal," komentoval Andrle.

Nezměrné úsilí se zrcadlilo z Kreuzigerovy tváře v cíli. A podobný pohled nabízel po dojezdu stáje Sky i její lídr Chris Froome, v závěru trati tvrdě pracující na špici.

To Australan Evans a jeho tým BMC rozhodně nejásali, když zaostali v cíli o 26 vteřin. Naopak ze ztráty pouhých 19 vteřin se radují Španěl Valverde a další hvězdy Movistaru. A spokojena je i ruská Kaťuša, jejíž lídr Rodriguez mezi dobré časovkáře rozhodně nepatří, proto byl pro něj odstup 28 vteřin za Oricou dobrým vysvědčením.

Totéž rozhodně nemohli říci Dán Fuglsang s Astanou, která ztratila 56 vteřin, a už vůbec ne Francouz Rolland s Europcarem. Ti nabrali manko 1:13 minuty.

Tour de France 2013

4. etapa: časovka družstev v Nice (25 km): 1. Orica GreenEdge 25:56, 2. Omega Pharma - Quick-Step -1, 3. Team Sky -3, 4. Saxo-Tinkoff -9, 5. Lotto, 6. Garmin oba -17, 7. Movistar -19, 8. Lampre -25, 9. BMC Racing -26, 10. Kaťuša -28.

Průběžné pořadí: 
1. Gerrans (Austr./Orica) 12:47:24, 2. Impey (JAR/Orica), 3. Albasini (Švýc./Orica) všichni stejný čas, 4. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step), 5. Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quick-Step) všichni -1, 6. Boasson Hagen (Nor./Sky), 7. Froome (Brit./Sky), 8. Porte (Austr./Sky) všichni -3, 9. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff), 10. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) oba -9.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč