130 let
Bruno Senna.

Bruno Senna. | foto: František Vlček, Lidové noviny

Senna: S Ayrtonem nikdy nebyla nuda

Sport
  •   14:30
PRAHA - Je možné, že tohle slavné jméno z formule 1 zmizí. Bruno Senna přišel o místo v kokpitu stáje Lotus Renault a momentálně hledá nové angažmá. "Sám bych rád věděl, kde budu příští rok jezdit. Jednání pořád probíhají," říkal včera během krátké návštěvy Prahy.

Jméno Senna proslavil Brunův strýc Ayrton. Právě on je považován za jednoho z nejlepších pilotů všech dob, třikrát se stal mistrem světa. Když se pak prvního května 1994 zabil při Velké ceně Monaka, zasáhlo to hodně i Bruna Sennu.

Tehdy devítiletý chlapec závodil na motokárách a žil sen o tom, že si jednou zajezdí i ve formuli 1. "Pokud si myslíte, že jsem dobrý, tak počkejte, až uvidíte mého synovce," říkal v roce 1993.

Po Ayrtonově smrti ale zkroušená rodina Brunovi závodění zakázala. "Strýc byl mým největším vzorem, samozřejmě jsem ho sledoval už odmalička. Všechno, co dělal, mi připadlo správné. A tak to beru dosud," svěřil se včera. Bruna Sennu sen neopustil. V sedmnácti letech se k závodění vrátil. Jenže tahle prodleva mohla ovlivnit jeho výkony. Do kokpitu formule 1 usedl při závodě až loni, kdy odjel za tým Hispania Racing 18 závodů.

S nejhorším monopostem nejchudší stáje nebodoval. Pro ročník 2011 se stal testovacím a rezervním jezdcem stáje Lotus Renault. V průběhu roku pak nahradil Nicka Heidfelda a stihl odjet osm závodů.

V Praze představil dokument

"Byla to trochu zvláštní sezona. Výsledky byly někdy dobré, jinde slabší. V pozici, kdy se nemůže testovat, to pro mě nebylo jednoduché. Ale můžu říct, že mi tenhle ročník hodně dal," popisoval Senna.

"Jezdil jsem ve velkém týmu a používal lepší techniku. Mohl jsem konečně závodit, a ne jen se účastnit. A i když jsem neodjel celou sezonu, myslím, že jsem v daleko lepší pozici než na jaře," líčil.

Lotus Renault ale angažoval bývalého mistra světa Kimmiho Räikkönena a na Sennu nezbylo místo. Přesto, že stále netuší, zda získá sedadlo v monopostu nějaké stáje, má jediné přání: chce, aby jeho nový tým byl konkurenceschopný.

"Na příští sezonu se moc těším. Soutěžit s těmi nejlepšími je vždy velká výzva a čest. Třeba v Brazílii jsem kolo na kolo bojoval s Michaelem Schumacherem, to byla pro mě velká zkušenost," pochvaloval si.

Do Prahy přijel na pozvání dodavatele pneumatik pro F1 Pirelli a představil tu českému publiku dokument Senna o jeho strýci. "Ten film všem přináší hodně emocí. A to je to přitom dokument. Myslím, že tohle mluví za všechno. Tvůrci prošli desítky hodin záznamů a vytvořili skvělou věc. Musím jim za to poděkovat."

Na svého strýce včera prozradil i pár drobností. "Ayrton byl rodinný typ. Snažil se doma odpočinout si od stresu, kterým při závodech trpěl. Nikdy s ním nebyla nuda, pořád vymýšlel nějaké žerty – třeba někomu pořádně opepřil jídlo," zavzpomínal Senna.

Autor: Vojtěch Gibiš