Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Senzace. Rosolová je nečekanou mistryní Evropy v běhu na 400 metrů

Sport

  18:02
PAŘÍŽ - Po pátečním titulu překážkáře Petra Svobody se dnes v Paříži stala druhou českou halovou mistryní Evropy Denisa Rosolová. Jejímu triumfu v běhu na 400 metrů navíc předcházel stříbrný závod výškaře Jaroslava Báby.

Denisa Rosolová (druhá zleva) foto: ČTK

Rosolová, jež před čtyřmi lety získala na HME bronz v dálce, triumfovala v osobním rekordu 51,73 sekundy, kterým se zlepšila o téměř půl sekundy. Na první místo se prodrala v posledních metrech závodu, ačkoli po nepovedeném seběhu strávila hodně času obíháním soupeřek ve vnější dráze na hranici třetí a čtvrté pozice.

Nepřehlédněte

V druhém kole ale prokázala česká rekordmanka v pětiboji, že má dostatek sil na útok, který završila v cílové rovince. V jejím závěru o sedm setin předstihla ruskou favoritku Olesju Krasnomovecovou, třetí skočila další ze silné ruské výpravy Ksenia Zadorinová (52,03).

"Já jsem chtěla strašně moc být do třetího místa a věděla jsem, že Rusky do toho půjdou," řekla po doběhu Rosolová. Zhruba sto metrů před cílem už tušila, že na medaili dosáhne. "Tak jsem se soustředila na to, aby mě zezadu nedoběhly. A když jsem viděla, že není daleko od zlata, tak jsem ještě zabrala. Síly mi zbyly, je to neuvěřitelné," radovala se Rosolová.

Autor: