Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Senzační triumf Ledecké. Na lyžích poprvé vyhrála sjezd Světového poháru

Ester Ledecká ve vítězném závodě v Lake Louise foto: ČTK

Lake Louise - Famózní vstup do sezony! Ester Ledecká hned svůj první start v nové zimě přetavila v nečekané vítězství ve sjezdu v Lake Louise a dobyla své první vítězství v závodě Světového poháru v alpském lyžování. Druhou Švýcarku Suterovou za sebou nechala o 35 setin.
  22:40

Ledecká: Senzační vstup do sezony. Bylo to jako na olympiádě, prvnímu místu jsem nevěřila

Startovní číslo 26 a zkrácení závodu kvůli počasí. Takové podmínky Ester Ledecké maximálně vyhovují.

Česká sportovní obojživelnice v neplánovaně kratším závodě a s dvojkou a šestkou na dresu šokovala svět vítězstvím v super-G na olympijských hrách v Pchjongčchangu a ve stejných kulisách přemohla konkurenci i v pátek v Lake Louise, kde si v rámci Světového poháru podmanila sjezd.

„Je to skvělý pocit. Je to nádherný závod. Jsem nadšená ze své jízdy, a pokud to takhle půjde dál, budu ráda,“ citoval Ledeckou rakouský server Laola1.

Prostředí v Lake Louise jí sedí dlouhodobě. Loni zde obsadila desátou pozici, předloni dokonce zaznamenala svůj životní výsledek ve Světovém poháru v lyžování v podobě sedmého místa.

1. Ledecká 1:31,87, 2. C. Suterová (Švýc.) -0,35, 3. Venierová -0,45, 4. Ortliebová (obě Rak.) -0,66, 5. Rebensburgová (Něm.) -0,66, 6. Goggiaová (It.) -0,69, 7. Schmidhoferová (Rak.) -0,74, 8. Weidleová (Něm.) -0,82, 9. Delagová (It.) -0,94, 10. Shiffrinová (USA) -0,96.

Průběžné pořadí SP (po 5 z 41 závodů): 

1. Shiffrinová 366, 2. Gisinová (Švýc.) 160, 3. Vlhová (SR) 138, 4. Holdenerová (Švýc.) 128, 5. Brignoneová 125, 6. Bassinová (obě It.) 122, ...11. Ledecká 100, 38. Dubovská 29, 48. Capová 21.

Tedy životní až do pátku, kdy toto umístění výrazně vylepšila a nechala za sebou všechny soupeřky.

„Jsem samozřejmě šťastný. Ester předvedla perfektní jízdu. Takové předváděla v tréninku, ale teď se jí sešly všechny pasáže najednou. Měla i štěstí, protože pět minut po ní přišla mlha,“ sdělil trenér Ledecké Tomáš Bank v České televizi.

Už v trénincích ukazovala jeho svěřenkyně souznění se sjezdovkou v kanadském středisku, v úterý brala osmou, ve čtvrtek pátou příčku. A další skok přišel v ten pravý okamžik, tedy v samotném závodě.

Ledecká do něj vstupovala s vysokým startovním číslem 26, všechna zvučná jména v té době už postávala v cíli a bilancovala nad svými výkony.

Jenže když se ze svahu spustila 24letá Češka, bylo jasné, kdo si přivlastní vítězství v prvním sjezdu sezony.

Ledecká od úvodních metrů držela ideální stopu, na prvních dvou mezičasech jela na úrovni v té době vedoucí Corinne Suterové. 

Ester Ledecká a její dvě zlaté medaile.
Ledecká se před startem nové sezony jen usmívá.

Jenže zatímco Švýcarka ve druhé půlce trati zpomalila, česká lyžařka se nadechla k parádní jízdě a v cíli nadělila své nejbližší pronásledovatelce 35 setin sekundy.

Dvojnásobná olympijská šampionka strávila v Kanadě celý listopad, finální přípravu před sezonou absolvovala v Nakisce.

A dlouhé soustředění splnilo účel.

Příležitost navázat na výtečný výsledek bude mít Ledecká hned v sobotu, kdy se v Lake Louise od 20:30 pojede druhý sjezd.