Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Senzační vstup do Gira. V úvodní časovce se blýskl šestým místem Černý, dominoval mistr světa Ganna

Italský cyklista Filippo Ganna opanoval úvodní etapu Giro d'Italia. foto: Reuters

Palermo - Jediný český účastník cyklistického Gira d'Italia Josef Černý zahájil závod šestým místem v časovce v Palermu. Český šampion v této disciplíně zaostal na patnáctikilometrové trati o 36 sekund za domácím vítězem Filippem Gannou. Úřadující mistr světa z minulého týdne zvítězil suverénně o 22 sekund před Portugalcem Joaem Almeidou a Dánem Mikkelem Bjergem.
  16:49aktualizováno  17:23

Černého, který po loňské premiéře na Giru startuje na své druhé Grand Tour, předčili už pouze jeden z favoritů na celkové prvenství Brit Geraint Thomas a Nor Tobias Foss. Další z adeptů na titul Brit Simon Yates začal Giro 17. místem, na Gannu ztratil 49 sekund a na Thomase 26. Dvojnásobný vítěz závodu domácí Ital Vincenzo Nibali se musel spokojit s 69. příčkou s mankem půldruhé minuty na vedoucího krajana.

Ganna prolétl trať průměrnou rychlostí 58,831 km/h, čímž stanovil nový časovkářský rekord Gira s výjimkou prologů. Jen těsně zaostal za výkonem Belgičana Rika Verbrugghea, jenž v roce 2001 v Pescaře v sedmikilometrovém prologu dosáhl průměrné rychlosti 58,874 km/h.

Už po devíti kilometrech skončilo Giro pro Kolumbijce Miguela Ángela Lópeze. Šestý muž nedávné Tour de France najel na nerovnost na silnici, ztratil kontrolu nad kolem a naboural do bezpečnostních bariér. Nezopakuje tak předloňské třetí místo v celkovém pořadí.

Italský závod, který byl kvůli koronaviru přeložen z obvyklého jarního termínu, pokračuje v neděli druhou etapou z Alcam do Agrigenta dlouhou 149 km.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...