130 let

Vítězka a poražená. | foto: ČTK

Serena Williamsová vyhrála US Open

Sport
  •   8:07
NEW YORK - Americká tenistka Serena Williamsová vyhrála US Open a dnes se znovu stane světovou jedničkou. V nedělním finále porazila 6:4 a 7:5 Jelenu Jankovičovou, což jí přineslo devátý grandslamový titul v kariéře. Naopak srbská tenistka při premiéře ve finále grandslamu neuspěla.

V New Yorku Serena Williamsová triumfovala potřetí, už má ve sbírce tituly z let 1999 a 2002. Na tenisový trůn se vrátí po pěti letech. V čele světového žebříčku byla 57 týdnů od července 2002 do srpna 2003.

Jankovičová vstoupila do prvního velkého finále odvážně, naopak mladší ze sester Williamsových se v úvodu zastřelovala a dělala hodně nevynucených chyb. Jankovičová jí ve třetím gamu vzala podání, ale při vlastním servisu na potvrzení brejku nedotáhla do konce vedení 40:0 a karta se začala obracet.

Šestadvacetiletá Američanka zpřesnila hru, začala být trpělivější a Jankovičové ani skvělý pohyb nebyl nic platný. Williamsová čtyřmi hrami za sebou otočila stav na 5:2. Podání do setu v deváté hře domácí tenistka nezvládla, jenže vzápětí se prosadila při servisu třiadvacetileté Srbky a získala úvodní sadu.

Ve druhém setu pokračoval pohledný tenis plný dlouhých výměn. Hry při podání Jankovičové byly o poznání vyrovnanější, ale Williamsová nabízené šance nevyužívala. Sama naopak v sedmém gamu po několika těsných autech ztratila servis a Srbka odskočila do vedení 5:3.

Zámořská tenistka zvládla kritickou situaci při vlastním podání v deváté hře, kdy prohrávala už 0:40 a musela odvrátit tři setboly. Jankovičová pak neuspěla ani při podání do setu. Když se po sérii odvrácených brejkbolů konečně dostala k dalšímu setbolu, sama se o něj připravila dvojchybou. Mladší ze sester Williamsových nakonec proměnila v pořadí desátý brejkbol v této sadě a vyrovnala na 5:5.

Zkušenější Williamsová koncovku zvládla lépe, když udržela vlastní servis a ve dvanácté hře při podání Jankovičové využila v pořadí druhý mečbol. Po vítězném bekhendu vyhodila raketu vysoko do vzduchu a skákala radostí.

Výsledek:

Ženy:

Dvouhra - finále:

S. Williamsová (4-USA) - Jankovičová (2-Srb.) 6:4, 7:5.