130 let
Serena Williamsová.

Serena Williamsová. | foto: ČTK

Serena Williamsová: Zasloužím si být světovou jedničkou

Sport
  •   16:06
PEKING - Počtvrté v kariéře povede americká tenistka Serena Williamsová světový žebříček. Letošní vítězka grandslamových Australian Open a Wimbledonu na turnaji v Pekingu řekla, že si pozici první hráčky světa zaslouží, ale raději by vyhrála více titulů.

"Zasloužím si to," reagovala nejdříve Williamsová. Při rozhovoru s novináři v Číně ovšem dodala: "Mám dojem, že bych spíše měla říci: Nejsem koncentrovaná na pozici světové jedničky. Umístění v žebříčku přijde, raději bych vyhrála více titulů, než jsem letos dokázala."

Od ledna Williamsová vyhrála pouze dva turnaje, zmíněné Australian Open a Wimbledon na trávě. Celkem má na kontě 34 vavřínů, nejvíce z roku 2002, kdy vyhrála osm titulů včetně tří grandslamových turnajů.

Právě Williamsová si ale letos opakovaně, a nejvíce po titulu ve Wimbledonu, dělala legraci z žebříčku. Kritizovala, že Ruska Dinara Safinová, až do konce tohoto týdne první v pořadí, dosud nevyhrála žádný grandslamový turnaj, ale vede, protože hraje hodně turnajů.

Až se v pondělí 12. října Williamsová najde na prvním místě před Ruskou, tak přece jen pocítí určité zadostiučinění. "Určitě se budu cítit lépe. Lhala bych, kdybych řekla, že ne. Minimálně příští týden to mám, naštěstí budu první," smála se osmadvacetiletá tenistka.

Mladší ze sester Williamsových si může vylepšit pozici v historické tabulce světových jedniček. Zatím dohromady vládla žebříčku 72 týdnů, což ji řadí na osmé místo historických tabulek. Na sedmou krajanku Lindsay Davenportovou ztrácí 26 týdnů. Vede Němka Steffi Grafová, která byla první v žebříčku dvouhry WTA celkem 377 týdnů.

Serena Williamsová byla poprvé světovou jedničkou v roce 2002 a vydržela první 52 týdnů. Podruhé strávila v čele osm týdnů roku 2008 a jedenáct týdnů do letošního dubna, než ji vystřídala Safinová.

"Jsem opravdu nadšená, protože jsem tvrdě pracovala, abych se vrátila na první místo," uvedla Američanka. "Hraji vyrovnaně a opakovaně ukazuji, čeho jsem schopná. Občas jsem nešťastně prohrála, ale opravdu se snažím, bojuji, a to se na konci dne vždy počítá."

Autor: ČTK