Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Série F1 se zúčastní nová stáj Aguri

Sport

  19:50
LONDÝN - Novým týmem v seriálu mistrovství světa formule jedna bude japonská stáj Super Aguri. Potvrdila to Mezinárodní automobilová federace (FIA). Poprvé se objeví 12. března při prvním závodu v Bahrajnu.

Série F1 začne 12.března v Bahrajnu. foto: TENGKU BAHArAFP

"Po obdržení nezbytných finančních záruk a jednohlasné podpoře ostatních týmů potvrzujeme jejich účast," sdělil mluvčí FIA.

Tým bývalého pilota Aguriho Suzukiho, podporovaný automobilkou Honda, mohl se startem v šampionátu víceméně počítat již od konce prosince, kdy dostal souhlas ostatních deseti stájí. Potřeboval ho, protože zástupci Aguri nesložili v řádném termínu kauci 48 milionů dolarů, povinnou pro každý nový tým.

Jedenáct stájí v závodech F1 naposledy startovalo v roce 2002, než se ze scény stáhl Arrows. Jeho továrnu v britském Leafiedlu bude tým Aguri využívat a první závody zřejmě absolvuje i v jeho starém voze.

Ačkoli představitelé Aguri zatím neoznámili dvojici závodních pilotů, do jednoho kokpitu pravděpodobně usedne bývalý jezdec stáje BAR Takuma Sató. O druhé místo údajně usilují další Japonci Judži Ide, Kosuke Macuura a Sakon Jamamoto.

Autor: