130 let
Jason Kenny slaví zlatou olympijskou medaili v Rio de Janeiru.

Jason Kenny slaví zlatou olympijskou medaili v Rio de Janeiru. | foto: ČTK/AP

Doporučujeme

Šestinásobný olympijský vítěz na dráze zkusil amatérský cyklokros. Pohořel

Sport
  •   15:26
PRAHA - Britský dráhový cyklista Jason Kenny je zvyklý na pozornost a obdiv. Aby ne, doma má šest zlatých medailí z OH a je v tomto ohledu nejúspěšnějším britským olympionikem všech dob. Když však zavítal na amatérský závod v cyklokrosu, sláva byla ta tam. Kenny mezi 54 závodníky skončil až padesátý.

Když Sir riskuje reputaci. Wigginsova veslařská kariéra je zatím ‚na vodě‘

„Rodiny ostatních závodníků na ně neustále volaly: ‚Porážíš Jasona Kennyho!‘ či ‚Předjíždíš ho o kolo!‘“ vzpomíná se smíchem Kenny na závod zvaný Horwich Humdinger, který je součásti britské amatérské cyklokrosové ligy.

Trpkou zkušenost boje o poslední příčky bral však Kenny sportovně. „Očekával jsem, že to bude náročné. Určitě nejsem skvělý jezdec cyklokrosu, ale fyzicky na tom špatně nejsem. Kolo řídit umím, ale tihle kluci jsou opravdu silní a fit,“ popisoval své pocity Kenny s tím, že si užíval i tvrdý boj o 49. příčku.

Devětadvacetiletý dráhař řekl BBC, že účast na amatérském cyklokrosu byla pro něj velmi inspirativní. „My dráhoví cyklisté jsme dobří jen ve velmi malé části života. Bylo dobré vystoupit z této bubliny, užít si to a pořádně se zamazat,“ podotkl k závodu, který se konal v deštivém počasí a blátivém terénu.

Víc zlatých než Wiggins

Co se týče zlatých medailí z olympiády, Jason Kenny je nejúspěšnějším britským sportovcem všech dob, navrch má jedno stříbro. Celkovému pořadí vládne s osmi kovy další cyklista Bradley Wiggins, jenž má však „pouze“ pět zlatých.

Kenny na poslední olympiádě v Rio de Janeiru získal tři zlata za týmový sprint, individuální sprint a keirin, od té doby však na dráze nezávodil. V srpnu loňského roku se mu navíc s partnerkou Laurou Trott, jež je sama čtyřnásobnou vítězkou z OH v dráhové cyklistice, narodil syn Albert.

04.ledna 2018 v 12:30, příspěvek archivován: 04.ledna 2018 v 14:32

How finishing 50th out of 54 in the amateur Horwich Humdinger race inspired Jason Kenny to get back in the saddle. https://t.co/XIHMneTeYE https://t.co/KtRGWrLEcB

Před několika dny Kenny britským médiím přiznal, že v tu dobu „vnitřně“ ukončil kariéru a začal se radovat z normálního života. Během roční závodní pauzy si ale devětadvacetiletý cyklista postupně uvědomil, že mu tvrdý trénink a závodění chybí. Rozhodl se svou kariéru „nahodit zpět“ a 6. ledna se představí na dráze ve svém rodném Manchesteru. 

Motivace je jasná: kvalifikovat se do Tokia, překonat v počtu cenných kovů Bradleyho Wigginse a definitivně usednout na trůn pro nejlepšího britského olympionika historie.

Britský souboj o zlato ve sprintu mezi Jasonem Kennym a Callumem Skinnerem.

Jason Kenny přiznal, že motivaci k návratu mezi elitu mu poskytla i tvrdá zkušenost z amatérského cyklokrosového závodu Horwich Humdinger.

Autor: Ondřej Kopřiva