Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Synek a Knapková bezpečně postoupili do semifinále

Sport

  11:36aktualizováno  17:29
LONDÝN - Skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková bez problémů postoupili do semifinále olympijské regaty v Eton Dorney. Oba čeští reprezentanti vyhráli své čtvrtfinálové jízdy a postoupili mezi dvanáct nejlepších. Stříbrný medailista z Pekingu Synek bude o účast ve finále bojovat ve středu, úřadující mistryně světa Knapková ve čtvrtek.

Dvojskif - ilustrační foto: Reuters

Synek se ve čtvrtfinále utkal s dvojnásobným olympijským vítězem Olafem Tuftem z Norska i dalším adeptem na finálovou účast Angelem Fournierem Rodriguezem z Kuby. Komplikace v cestě do semifinále to však pro něj nebyla. Světový šampion z roku 2010 byl od startu v čele, na prvním mezičase měl náskok přes dvě sekundy a nakonec i přes polevení v závěru vyhrál o necelou sekundu před Kubáncem.

"Byl to dobrý závod, i když trošku složitější, než jsem očekával. Za mnou byl Olaf (Tufte). O semifinále bojoval i Kubánec a Dán (Henrik Stephansen). Ale nakonec jsem to zvládl," řekl Synek, který i přes účast kvalitních protivníků chtěl šetřit síly. "Oni jeli úplně naplno, protože se honili o dvě postupová místa za mnou, ale já jsem nechtěl vydávat zbytečně síly, protože zítra máme semifinále," podotkl.

Naplno začal jen po startu. "Chtěl jsem se od nich odpoutat, abych měl svůj klid. Pak už to šlo jednoduše, až v konci na mě začali tlačit. Kdybych ale musel přidat, tak jsem měl rezervy," uvedl Synek, jenž se představí v papírově slabším semifinále.

Jeho hlavními soupeři by měli být domácí medailová naděje Alan Campbell a Belgičan Tim Maeyens. V druhém semifinále se utkají pětinásobný mistr světa Mahé Drysdale, Tufte, Fournier Rodriguez, Švéd Lassi Karonen a Němec Marcel Hacker. "V semifinále nesmím udělat žádnou chybu. Bude to těžké, ale chci postoupit," dodal Synek.

Výhra Knapkové byla ještě jasnější. Svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského měla sice za soupeřku mistryni světa z roku 2010 Fridu Svenssonovou ze Švédska, ale stejně jako Synek vyhrála stylem start-cíl. Druhou Genevru Stoneovou z USA nakonec i přes vypuštění závěru porazila o více než čtyři sekundy.

"S jízdou jsem spokojená. Foukal vítr z boku, ale zvládla jsem to technicky," pochvalovala si Knapková v cíli. Dobře si ale uvědomuje, že zatím o nic nejde, je nutné jen "povinně" postupovat. "Časy se soupeřkami se nedají porovnávat, protože vítr se točí. Navíc to stejně moc nesleduju. Jedu co nejlíp a ostatní neřeším. Soustředím se jen na to, co můžu ovlivnit sama," podotkla.

Knapková má nyní den volna a ve čtvrtek ji čeká semifinále, ve kterém se utká se zkušenou Běloruskou Jekatěrinou Karstenovou nebo objevem posledních týdnů Kim Crowou z Austrálie. Šestinásobná světová šampionka a dvojnásobná olympijská vítězka Karstenová byla ve čtvrtfinále druhá za Dánkou Fie Udby Erichsenovou. "To ale nic neznamená, zažila jsem ji v semifinále třetí, a pak stejně vyhrála. Třeba se jenom špatně vyspala. V semifinále se uvidí, všichni pojedeme nadoraz," dodala.

Nedařilo se dvojskifu sester Jitky a Lenky Antošových ani čtyřce bez kormidelníka Matyáš Klang, Milan Bruncvík, Jakub Podrazil, Michal Horváth, které svá druhá vystoupení na olympijské regatě nezvládly. Ženský dvojskif obsadil v opravách třetí místo a nepostoupil do pátečního finále, čtyřka "bez" byla čtvrtá a jako jediná loď v kategorii tak bude chybět v semifinále.

Sestry Antošovy se musely vypořádat s problémy na startu, který se kvůli poruše startovacího zařízení opakoval. Veslařky pražské Slavie se po většinu tratě držely na druhém postupovém místě, ale v závěru podlehly mocně finišujícím Američankám Sarah Trowbridgeové a Margot Shumwayové.

Oprava se nepodařila ani čtyřce bez

Finalistky z posledních tří světových šampionátů tak na olympiádě budou v pátek bojovat o sedmé až desáté místo.

"O postup jsme přišli dvě stě metrů před cílem. Nemůžu jim nic vytknout, daly do toho maximum," zhodnotil závod trenér sesterské dvojice Josef Lukš. "Možná je pro mě poučení, že jsme měli být trošku líp fyzicky připraveni. Pro mě bylo překvapení, jak hrozně nervózní byla Jitka, která už je přitom zkušená. Bylo to znát i na technice," dodal.

Oprava se nevydařila ani čtyřce bez kormidelníka, která potřebovala ve čtyřčlenném startovním poli porazit k postupu do semifinále alespoň jednu loď. Veslaři pražské Dukly po startu vedli, poté ale klesli na druhé a pak na třetí místo. V závěru je ve finiši předčili i Italové a svěřenci trenéra Petra Blechy, kteří na olympiádu postoupili letos v dodatečné kvalifikaci, tak celkově obsadí poslední třinácté místo.

O finále dnes bojovala čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník. Ve své semifinálové jízdě ale svěřenci trenéra Rudolfa Kopřivy skončili poslední, poté co se dlouho drželi na pátém místě. Na posledním mezičase 500 metrů před cílem to sice vypadalo, že by mohli bojovat o čtvrtou pozici, ale nakonec klesli na konec startovního pole. Boj o 7. až 12. místo je čeká ve čtvrtek.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...