Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Šestý Moravec: Střelecky se konečně vracím do olympijských kolejí

Sport

  16:25
KONTIOLAHTI/PRAHA - Parádní závod, pronesl několikrát. Na rychlé trati mu skvěle jely lyže, opět přesně mířil a sestřelil všechny terče. "A po závodě jsem ani nebyl moc unavený," pochvaloval si Ondřej Moravec. Český biatlonista skončil ve sprintu Světového poháru v Kontiolahti šestý.

Český biatlonista Ondřej Moravec foto: ČTK

Minulý týden jste v Pokljuce říkal: Po Soči jsem byl vyšťavený, muselo se to projevit. Už jste poolympijský útlum zahnal?
Cítil jsem se o kus líp, i když ještě bych ten pocit chtěl mít o něco lepší. Před závodem ty pocity nebyly nejlepší, ale na trati to bylo bez problémů. Že bych třeba při závodě tuhnul nebo tak něco, to ne. Pět lidí bylo lepších, ale pole je holt opravdu vyrovnané.

Pomohlo vám hodně, že jste po Pokljuce naskočil do klasického závodního režimu? Nevrátil jste se do Česka, ale přejel přímo do Kontiolahti, měl klid jen na trénink.
Zcela jistě. Jsem hodně zvyklý na určitý systém při závodech, je to pro mě důležité. Už na Pokljuce se to zlepšovalo, člověk odpočíval, jak měl, vše dělal v nějakém režimu. Bylo dobré rozhodnutí nejet zpátky domů, ušetřil jsem si další cestování navíc.

ZÁVOD ŽEN

Se šestým běžeckým časem můžete být taky spokojený, ne?
Rozhodně musím poděkovat servisu. Minimálně dvě kola mi to letělo. Pak se to trochu zpomalilo, ale to je na mokrém sněhu vlastně standardní věc. Voda se tlačí nahoru a zabrzdí se to.

Zásadní rozdíl mezi Pokljukou a Kontiolahti je vaše střelba...
No jo, v Pokljuce jsem střílel jak hovado. Teď jsem se vrátil do olympijských kolejí, i když neříkám, že to tak bude napořád. Ale ve sprintu skoro nebyl vítr, takže se nuly dávaly snáz.

Podle trenéra Rybáře byla vlastně největším problémem poloha vleže, kdy jste na rozměklém valu na střelnici stěží hledal ideální polohu.
Ač jsem relativně klidnej a nemívám s tím problémy, na nástřelu jsem nadával fakt sprostě. To, co udělali s tím valem... Vlastně nic neudělali, nechali ho křivý. Lehnout si tam bylo umění a nebyl jsem sám, kdo měl problém. I Martin Fourcade se s tím na nástřelu pral. Nepochopím, že na téhle úrovni to můžou nechat v takovém stavu.

V příštím roce, kdy Kontiolahti hostí mistrovství světa, se to snad zlepší...
Nikdy jsem netajil, že to tady nemám úplně v lásce a ani po dnešku se to nezmění. Je to pro ně další bod dolů.

Ve Finsku vás čekají ještě další dva starty - v sobotu další sprint a pak v neděli stíhací závod. Není vám líto toho atypického uspořádání závodů? Po šestém místě z dnešního byste měl ideální výchozí pozicí do stíhačky...
Ale vždyť se ještě v sobotu můžu zlepšit, ne? Nebo taky zhoršit... Vážně, takhle nad tím nepřemýšlím. program je tak nastavený kvůli zrušeným závodům z Östersundu a všichni to mají stejné. Pro mě je důležité, že mám za sebou povedený závod. Zkusím si z něj vzít to pozitivní. A o víkendu se uvidí.

SP v biatlonu v Kontiolahti

Muži - sprint (10 km): 1. J. Bö (Nor.) 23:33,2 (0 tr. okruhů), 2. M. Fourcade -7,1 (0), 3. Peiffer (Něm.) -7,2 (1), 4. Malyško (Rus.) -10,6 (0), 5. Björndalen (Nor.) -15,8 (0), 6. Moravec -19,0 (0), 7. Lindström (Švéd.) -23,5 (0), 8. Svendsen (Nor.) -23,8 (0), 9. Doll -26,3 (0), 10. Schempp (oba Něm.) -31,9 (0), ...31. Soukup -1:29,6 (2), 52. Kristejn -2:14,2 (0), 53. Krčmář -2:18,9 (2), 56. Jánov -2:21,8 (1).

17:45 sprint žen (7,5 km)

Autor: