Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zeman přivítal tenistky na Hradě. Závistivce ignorujte, radil Kvitové

B. J. King Cup

  16:45
PRAHA - Pražský hrad zažil nevšední návštěvu. Prezident Miloš Zeman na něj po úspěšném Wimbledonu pozval tři české tenistky: šampionku Petru Kvitovou a spolu s ní Barboru Záhlavovou-Strýcovou a Kláru Koukalovou. „Pan prezident byl velice vtipný. Pro mě byla čest být po třech letech zase na Hradě,“ řekla Kvitová.

Zleva: Petra Kvitová, Miloš Zeman, Klára Koukalová a Barbora Záhlavová-Strýcová. foto: MAFRA - Michal Růžička

Když si Kvitovou před třemi lety pozval na Hrad tehdejší prezident Václav Klaus, zadoufala Kvitová: „Snad to nebylo naposledy.“

A skutečně nebylo. Prezident už se sice změnil, jiné bylo i složení tenisové delegace. Hlavní důvod pozvání byl ale stejný: Kvitová znovu ovládla nejslavnější grandslam.

V elegantních šatech kromě wimbledonské vítězky dorazila i londýnská čtvrtfinalistka Záhlavová-Strýcová a Klára Koukalová, která sice na Wimbledonu vypadla už ve 2. kole, jinak ale zažívá povedenou sezonu.

Kafe, chlebíčky a tenisová pravidla

Zeman měl před novináři jen krátký proslov, samotné setkání s tenistkami probíhalo za zavřenými dveřmi. A tak si nechme jeho průběh přiblížit od Barbory Záhlavové-Strýcové: „Jedli jsme chlebíčky, pili kafe, vodu. Pak jsme si povídali o sportu, o Wimbledonu, o Petře. 

Pan prezident navrhoval i nějaké změny pravidel,“ smála se. A jaké? „To si necháme pro sebe. Ale byla jsem mile překvapená, pan prezident byl hrozně příjemný a vtipný.“

Když čekaly na prezidenta, byla na nich znát lehká nervozita. Rychle však zmizela - Zeman si je svými bonmoty získal.

„Velká většina politiků se nesmírně ráda tulí k úspěšným a trošku se přihřívá na jejich slávě, takže já bych se velmi rád přitulil k Petře Kvitové a tvářil se, že jsem Wimbledon v podstatě vyhrál já, i když neumím ani pinknout. Proto jsem velmi rád, že jste projevily zájem o toto setkání a chtěl bych vám za to moc poděkovat,“ vysvětlil, proč nejprve s pozváním tenistek otálel.

Kvitovou navíc podpořil proti názorům, podle nichž by měla přijít o české občanství, když žije kvůli výhodnějším daňovým zákonům v Monaku. Zastával ho i poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Vím, že jako úspěšní lidé jste předmětem všudypřítomné závisti, a jeden z důvodů setkání je také to, abych vám proti těmto závistivcům vyjádřil svoji podporu a poprosil vás, abyste je ignorovala, protože neumí nic jiného než závidět,“ řekl.

Kvitová přiznala, že výroky Humla a spol. zaznamenala: „Samozřejmě mě tyto názory úplně nepotěšily. Ale už jsem si zvykla poslouchat podobné řeči.“

Od Zemana tenistky dostaly květiny, na oplátku tenistky předaly prezidentovi pozvání na finále Fed Cupu s Německem, které hostí 8. a 9. listopadu pražská O2 arena.

„To bude v Praze?“ zeptal se Zeman.

A po kladné odpovědi slíbil: „Velice rád přijdu.“

Autor: