Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sezonu po nehodě málem vynechal, teď má biatlonista Soukup bronz

Sport

  20:35
NOVĚ MĚSTO NA MORAVĚ - Když se loni na konci srpna biatlonista Jaroslav Soukup probudil z bezvědomí, tušil, že je zle. Předtím ve vysoké rychlosti upadl na soustředění ve Slovinsku z horského kola a přivodil si vážná zranění. Tehdy neměl na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě ani pomyšlení a ještě nedlouho před zahájením šampionátu považoval za vítězství, že je vůbec v nominaci.

Český biatlonista Jaroslav Soukup foto: ČTK

A nyní se mohl radovat ze senzační bronzové medaile ve smíšené štafetě. Na loňském MS v Ruhpoldingu vybojoval bronz ve vytrvalostním závodu a připravoval se na životní sezonu s vrcholem na domácí půdě. Jenže zastavilo ho poškození úponů vazů ve skloubení hlava-krk, otevřená zlomenina loketní kosti, zlomenina vřetenní kosti a navíc i zlomenina v těle pravé lopatky.

K TÉMATU

"Přijedete o celou sezonu," slyšel od lékařů. Jenže tento příběh dostal v Novém Městě na Moravě neuvěřitelný konec. Soukup byl v pozici náhradníka, do nominace na závod se dostal jen díky tomu, že Michal Šlesingr na poslední chvíli onemocněl. "Jsem překvapený, že jsem se dal do stavu, v jakém jsem. Ale ještě cítím okolo dost bolístek. Nejenom ruku, ale našly by se i další," prohlásil v Novém Městě po závodu, který nadchl.

"Nepřipadám si jako třicetiletý, ale jako starší člověk. Naštěstí v závodu to cítit není," usmíval se. Nikdo, ani on sám, nevěděl, co od sebe čekat. Jestli vydrží 7,5 kilometru v ostrém tempu v náročných kopcích. "První kolo se ještě jelo dobře, pak už to bylo náročnější, ale dnes to byl naštěstí rychlý sníh, tratě se mi líbí, tak jsem vydržel i to poslední kolo," ulevilo se mu. Nakopla ho navíc povedená střelba.

Dobíjel jen jednou vestoje

Dobíjel jen jednou vestoje. "To mě potěšilo," řekl. Věděl, že Ondřeji Moravcovi předává s šancí na medaili. Stihl na něj jen křiknout: "Pojď!" Pak už je sledoval excelentní střelecký výkon svého kamaráda. "Je to suprový," prohlásil. Původně přitom počítal, že bude závodit až v sobotu. Chtěl se proto pořádně připravit. Nominace ho překvapila. "Myslel jsem, že mě to psychicky nezdolá a budu v pohodě, ale ráno jsme byl docela vystresovanej.

Ale pak jsem se srovnal a myslím, že se mi docela zadařilo," řekl. Loni v srpnu se soužil. Teď se mu ale bojovnost a touha vrátit se co nejdřív vrátily měrou vrchovatou. "Je to hezké, užívám si to, musím poděkovat i ostatním," pousmál se. "Před závody ale bych tomu moc nevěřil. Nádhera," dodal třicetiletý Soukup. alf maz

Autor: