130 let

Mikaela Shiffrinová se raduje z triumfu v super-G. | foto: Reuters

Shiffrinová ‚bez boje‘ oslavila vítězství ve Světovém poháru. Co předvede v Česku?

Sport
  •   10:09
Špindlerův Mlýn - Americká lyžařka Mikaela Shiffrinová slaví zisk velkého křišťálového glóbu, celkem je to její třetí vítězství v hodnocení Světového poháru. Letos jej získala už osm závodů před koncem.

Mohla v tu dobu stát na svahu a poznávat českou trať, na níž bude v příštím týdnu soupeřit se svou největší konkurentkou, Slovenkou Petrou Vlhovou. Přesně v tu chvíli, o více než 2500 kilometrů východněji, se pořadatelé v ruském středisku Krasnaja Poljana lopotili s neustálými přívaly sněhu. Nakonec se rozhodli zrušit sobotní sjezd, místo něj se pojede super-G.

Zrušení závodu, na který ani neodcestovala, znamenalo pro Američanku Mikaelu Shiffrinovou jediné: mohla předčasně slavit třetí triumf v celkovém hodnocení Světového poháru. Sice se o jejím vítězství nepochybovalo, neboť na ni Vlhová ztrácela 719 bodů, ale teoretická naděje stále existovala. Jenže ani slovenská hvězda v Rusku není, když se raději soustředí na závodní víkend 8. a 9. března, kdy se představí před takřka domácím publikem v Čechách.

Dlouho ve stínu Vonnové

Shiffrinová má v americké reprezentaci na koho navazovat. Předchůdkyní jí byla Lindsey Vonnová, která lyžím vládla v letech 2008–2016, a i přes různé zdravotní problémy dokázala ještě loni získat bronzovou medaili ve sjezdu na olympiádě a druhé místo v téže disciplíně ve Světovém poháru.

Američanka Mikaela Shiffrinová slaví vítězství ve Světovém poháru 2017/18.
Američanka Mikaela Shiffrinová slaví vítězství ve Světovém poháru 2017/18.

Přestože se na svazích už více dařilo třiadvacetileté Shiffrinová, její o sedm let starší kolegyně stále hrála prim před objektivy fotoaparátů. Což ostatně bylo vidět i na nedávno skončeném mistrovství světa, kde se většina médií věnovala spíše Vonnové, jejím modřinám a konci kariéry.

„Jedinou překážkou, která leží před Mikaelou, je, aby zůstala zdravá. Je neuvěřitelně talentovaná a jede si svou vlastní soutěž, obzvláště když se podíváme na slalom,“ řekla o své krajance sama Vonnová CNN.

Ostatně její stín mohl paradoxně Shiffrinové pomáhat. A shodou okolností na českých svazích bude moct poprvé zářit už mimo něj.

Právě ve Špindlerově Mlýně totiž ve SP debutovala. Psalo se datum 11. března 2011 a rodačka z Vailu se dva dny před svými šestnáctými narozeninami postavila na start obřího slalomu, o den později jela i klasický slalom. Tehdy ani jednou cíl neviděla.

Překoná Stenmarkův rekord?

Od té doby se v jejím životě mnohé změnilo. Kromě toho, že je o osm let starší, se už sedmapadesátkrát radovala z vítězství ve SP. A před sebou má velkou výzvu – překonat legendárního Ingemara Stenmarka, který si za svou kariéru připsal 86 výher. Kromě Američanky si ale na rekord brousí zuby i rakouský lyžař Marcel Hirscher (68 triumfů).

„Jak Marcel, tak Mikaela rekord můžou překonat a také jej překonají. Ale kdo dřív? To nemám ponětí, ale Mikaela určitě vyhraje přes sto závodů,“ myslí si Stenmark.

V honu za tituly ale nesmí zapomínat na zdraví, o němž mluvila Vonnová. Na letošním MS ve švédském Aare totiž musela Shiffrinová bojovat s vlastním dýchacím ústrojím. „Na tréninku jsem přešla od malého škubnutí v hrdle až po pocit, že snad vykašlu plíce,“ přiznala Američanka. „Mysleli jsme, že mám zápal plic.“

Američanka Mikaela Shiffrinová a Rakušan Marcel Hirscher slaví vítězství ve Světovém poháru 2017/18.

I přes tento obří handicap nastoupila druhý den do svého oblíbeného slalomu, v němž nakonec slavila zisk zlaté medaile. Hned po dojezdu padla k zemi, hlasitě kašlala, a v rozhovoru se dokonce rozplakala. „Byl to asi nejemocionálnější závod, jaký jsem kdy jela. Některé slzy mohly pramenit z nemoci a celkového vyčerpání,“ přiznala o pár dnů později.

Jaké emoce předvede příští víkend českým fanouškům už coby trojnásobná vítězka celkového hodnocení Světového poháru?

Autor: Jan Krejcar