Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

´Show musí pokračovat´

Sport

  10:00
ŘÍM - Šokovaná Itálie se včera rozloučila s Filippem Racitim. Smrt osmatřicetiletého policisty ochromila nejen fotbalový život v zemi, která před sedmi měsíci oslavovala titul mistrů světa.

Pohřeb italského policisty Fillipa Racitiho, který zemřel při střetech italských fanoušků. foto: Tano PressČTK

Napjatou atmosféru se snažil uklidnit i papež Benedikt XVI. „Svatý otec vyzývá všechny strany, aby jednaly se vzájemným respektem a solidaritou,“ stojí v prohlášení Vatikánu. Racitiho zabila v pátek večer výbušnina, kterou hodil do jeho vozu jeden z fanoušků během bitek, které provázely vyhecované sicilské derby mezi domácí Catanií a Palermem. Italský fotbalový svaz následně zrušil zápasy první a druhé ligy.

„Řekli jsme si - Ciao, uvidíme se večer,“ popsala Racitiho manželka ráno před osudným zápasem. „Myslela jsem si, že asi přijde domů s několika modřinami, ale nikdy by mě nenapadlo, že se vrátí takhle,“ prohlásila nad rakví. Italský premiér Romano Prodi řekl vdově a jejím dvěma dětem, že smrt policisty „šokovala a dojala Itálii“. Dodal, že hooligans udělali z fotbalu doslova „guerillovou válku“.

Rakev s ostatky Racitiho zabalenou do italské vlajky provázel na cestě zaplněnými ulicemi Catanie až do místní katedrály potlesk. Pohřeb byl přenášen televizí po celé zemi. Ne všichni ale souhlasí s tím, že fotbal se v Itálii zastavil. „Smrt bohužel patří k tomu, co fotbaloví chuligáni předvádějí a co policejní síly někdy nedovedou dostat pod kontrolu,“ prohlásil v rozhovoru pro včerejší vydání listu La Repubblica Antonio Matarrese, šéf italských profesionálních klubů.

„Fotbal by se ale nikdy neměl zastavit. Je to pravidlo číslo jedna: fotbal je průmysl. A myslíte, že by nějaký podnik zavřel svoje továrny a nevěděl, kdy je zase otevře? Jsme dojatí, ale show musí pokračovat,“ dodal vrcholný italský funkcionář. Podle Matarreseho by se nezbytné změny měly odehrát „za pochodu“. „Když třeba Fiat mění svou výrobu, nezastaví svou výrobní linku,“ použil přirovnání z automobilového průmyslu Matarrese. „A tohle musíme napodobit.“

Jeho slova ale rozlítila Prodiho. „Dnes ráno jsem četl vyjádření, která naznačovala, že to, co se stalo, je vlastně nevyhnutelné. Ale to je šílenství,“ zuří Prodi. „Je neakceptovatelné, aby se tenhle incident posuzoval jako něco normálního,“ dodal italský premiér.

Kritéria splňují pouze čtyři stadiony
Krizovou situaci řešili včera na společné schůzce představitelé italského fotbalového svazu, národního olympijského výboru a vládní činitelé. Dohodli se, že bez diváků se bude hrát na těch stadionech, na nichž nebude možné zajistit bezpečnost. Potřebná kritéria však prý nyní splňují pouze čtyři stadiony... Bez diváků by se tudíž mělo hrát i na milánském San Siru, stánku Interu a AC!

Dalším opatřením je, že kluby nebudou smět prodávat lístky organizovaným skupinám hostujících fanoušků. Tyto a další návrhy se pak projednají ve středu na schůzce vlády. „Zápas před prázdným hledištěm si moc nedovedu představit,“ připouští Marek Jankulovski, hráč AC Milán. „Ale něco se stát musí, tady už jde o zdraví.".

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...